STRANE VIJESTIVIJESTI

Crni rekordi u Europi,”drugi val” pogađa jače

Broj do sada zaraženih u svijetu približava se 40 milijuna, a žrtava pandemije već je više od milijun i sto tisuća. Jučer je zabilježeno gotovo 400 tisuća novih slučajeva zaraze, od čega samo u Europi više od 150 tisuća.

Najveće europsko žarište je Češka, dok u Italiji već dva dana ima više zaraženih nego na vrhuncu proljetnoga vala, kada je Italija imala i vrlo velik broj preminulih. Sada ih je deset puta manje. Italija je registrirala 10.010 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstva, što je najviši broj od početka pandemije. Jučer je ta zemlja također imala rekordni broj od 8804 novooboljelih..

Lokalne vlasti zatvorile su škole u pokrajini Kampaniji,  – Škole su najsigurnije mjesto. Dezinficiramo odjeću i obuću kada djeca uđu. Stalno čistimo, imamo vrlo stroge protokole. Zašto zatvarati škole? Zašto?, pita se stanovnica Kampanije. S tim se slaže i premijer Conte. – Krivulja zaraze u školama vrlo je niska. Smatram da njihovo zatvaranje nije najbolje rješenje, govori Giuseppe Conte, talijanski premijer.

U Španjolskoj u posljednja dva tjedna koronavirus buja inficirajući dnevno oko 13 tisuća ljudi.Na snazi su nova ograničenja u poslovanju restorana, kafića i trgovina u Kataloniji. – Užas! Na koljenima smo! Ugroženi su zaposlenici u ugostiteljskom sektoru i svi koji od njega žive, govori stanovnica Katalonije.

Epidemija se ubrzano širi i u Češkoj. Jučer je zabilježen rekordan broj novooboljelih – gotovo 10 tisuća. – Imamo malo vremena kako bismo pripremili zdravstveni sustav za vrlo velik priljev pacijenata koji očekujemo, naglašava Roman Prymula, češki ministar zdravstva. Grade se privremene bolnice.

– S više od 7 tisuća novih slučajeva imamo porast koji je dosad nezabilježen u Njemačkoj. Moramo dati sve od sebe da zadržimo stanje pod kontrolom, govori Martina Fietz, glasnogovornica njemačke vlade.

U Sloveniji također dramatično. U jednom danu potvrđena su 834 nova slučaja zaraze. Uvode se oštrije mjere; maske su obvezne i na otvorenom, proglašena je djelomična karantena u sedam regija.

I dok se svijet utrkuje s vremenom u izradi cjepiva protiv kobne bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je lijek protiv ebole – Remdesivir neučinkovit u borbi protiv bolesti COVID-19. Naime, daje male ili nikakve rezultate u liječenju novog soja koronavirusa.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er