VIJESTI

Europski sud za ljudska prava odbacio slučaj protiv slastičara kršćana koji su odbili ispeći ‘gay tortu’

Europski sud za ljudska prava odbacio slučaj protiv slastičara kršćana koji su odbili ispeći ‘gay tortu’ “Ovo je pravi rezultat. Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva u ovom se slučaju opširno bavio argumentima o ljudskim pravima te podržao prava McArthurovih na slobodu govora i izražavanja vjerskih uvjerenja”

Europski sud za ljudska prava odbacio je slučaj sjevernoirskog borca za prava homoseksualaca koji je tvrdio da ga je pekara diskriminirala kada je odbila napraviti tortu s porukom koja podržava istospolne brakove, piše CNA.

Naime, Gareth Lee u svibnju 2014. godine od pekare Ashers, koja se nalazi u okrugu Antrim u Sjevernoj Irskoj, naručio je tortu i zatražio da na njoj piše slogan „Podržite gay brak“. Vlasnici pekare, inače praktični vjernici, tome su se usprotivili i odbili narudžbu prenosi portal Bitno.net

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva četiri godine kasnije donio je jednoglasnu presudu u korist McArthursa, nakon što je niži sud najprije presudio protiv pekara. Lee se potom žalio Europskom sudu za ljudska prava i pokrenuo novi slučaj protiv britanske vlade.

Dana 6. siječnja 2022. godine, Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je Leejev slučaj neprihvatljiv jer “nije iscrpio domaće pravne lijekove”. U obrazloženju piše da Gareth Lee pred sudovima Ujedinjenog Kraljevstva nije iznio argumente utemeljene na Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Simon Calvert, glasnogovornik “The Christian Institute”, nedenominacijske dobrotvorne organizacije koja vlasnike pekare podržava od 2014. godine, izjavio je: “Ovo je pravi rezultat. Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva u ovom se slučaju opširno bavio argumentima o ljudskim pravima te podržao prava McArthurovih na slobodu govora i izražavanja vjerskih uvjerenja”, izjavio je Calvert.

Amy McArthur, koja vodi pekaru sa svojim suprugom Danielom, isprva je prihvatila Leejevu narudžbu, izjavivši kasnije kako u tom trenutku na nju nije imala prigovor. Kasnije je objasnila kako je htjela razmisliti na koji će način klijentu objasniti svoje protivljenje i poštedjeti ga svake neugodnosti.

Vlasnica pekare je nekoliko dana kasnije nazvala Leeja i objasnila mu kako zbog svojih kršćanskih uvjerenja ne može ispuniti njegovu narudžbu. Pritom mu se ispričala i vratila mu novac.

europski sud za ljudska prava

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er