BiHOSTALOVIJESTI

Europska komisija želi lakšu trgovinu između EU i BiH

Europska komisija usvojila je danas paket prijedloga kojim je cilj povećati trgovinsku razmjenu između Europske unije i susjednih zemalja u Pan-euro-mediteranskom (PEM) regiji, među kojima je i BiH.

Ovim prijedlozima mijenjaju se bilateralni sporazumi EU sa sljedećim državama: Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švicarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbom i Kosovom. Kako je priopćeno iz Europske komisije ovo će pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja koronavirusa.

Dalje se navodi da će današnji prijedlozi modernizirati preferencijalne trgovinske sporazume EU s 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći “pravila o porijeklu” u tim sporazumima fleksibilnijim i povoljnijim za poslovanje. Paolo Gentiloni, europski komesar za ekonomiju, rekao je kako EU mora učiniti sve što može kako bi olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i njenih susjeda na euro-mediteranskom području.

“Pravila o porijeklu“ potrebna su po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er