CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto se na sutrašnju Cvjetnu nedjelju umivamo u cvijeću

Zašto se na sutrašnju Cvjetnu nedjelju umivamo u cvijeću ? U Hercegovini se drži stari narodni i vjerski običaj da se umiva cvijećem na Cvjetnicu.

Najprije se to odnosi na ljubičice jer one požure i uvijek ih ima na Cvjetnicu, čak i u onim krajevima s višom nadmorskom visinom. No, ako prođu, kada je kasna Korizma, onda se to radi s drugim cvijećem ili mirodijskim biljem. To je jedan način sudjelovanja u svečanom ulasku našega Gospodina u Jeruzalem na sami dan Cvjetne Nedjelje i početak Velikoga Tjedna.

Cvjetnicom započinje period tišine, koji svoj vrhunac ima na Veliki petak i završava na Uskrs. Vjernici nakon umivanja u cvijeću, nose maslinove grančice, poneki i palmine na Svetu misu i blagoslov.
Pred nama je najvažniji i najsvetiji katolički blagdan Uskrs. Korizma je pri kraju i počinje blagdanom Cvjetnice, koja čini uvertiru u Veliki tjedan, Kristovu muku i Uskrsnuće. Ovaj dan obilježen je slikama umivanja u posudama vode sa laticama cvijeća, maslinovim i palminim grančicama, misnom procesijom i pjevanjem Muke, što je tradicionalni običaj u Hercegovini, ali i cijeloj Hrvatskoj. Na ovaj blagdan kršćani se posebno prisjećaju Kristova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem jer se tim činom očitovao kao Mesija sa poslanjem otkupljenja čovjeka.

Veliki je tjedan najsvetije vrijeme u liturgijskom kalendaru Crkve, u potpunosti usredotočeno na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.

Cvjetnica otvara Veliki tjedan svečanim čitanjem Isusove muke, a to obično uključuje i osobe iz župne zajednice koje mogu imati svoju ulogu. Župljani često preuzimaju ulogu svjetine. To kulminira cijelom crkvom: “Raspni ga! Raspni ga!” U ovome prepoznajemo ulogu koju imaju naši grijesi u Isusovu raspeću i kako je Isus patio i umro za nas, iako još nismo bili ni rođeni.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er