CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koja je simbolika tradicije u proslavi Cvjetnice

Nedjelja muke Gospodnje označava početak Velikog tjedna, posljednjeg tjedna pripreme uoči proslave blagdana Uskrsa. U rimskom obredu misno slavlje Cvjetnice ima posebne tradicije zbog kojih izgleda mnogo drugačije od tipične nedjeljne mise.

Mnoge od tradicija na Cvjetnicu stare su stoljećima i imaju korijene u ranoj Crkvi, na temelju događaja opisanih u evanđelju, donosi Aleteia.

Razlike su namijenjene obogaćivanju naše proslave Isusove muke, uranjajući nas u događaje na jedinstven način pomažući našoj duši da promišlja o ljepoti i bogatstvu vazmenog otajstva.

Donosimo neke tradicije Cvjetnice i simboliku koja stoji iza njih:

Zašto misa započinje procesijom?

Osim što procesija oponaša Isusovu procesiju u Jeruzalem, svetište crkve je prirodno mjesto koje simbolizira nebo, uz Isusovu prisutnost u euharistiji. Nadalje, svetište je često uzdignuto nizom stepenica. I to ima svoju simboliku, podižući naše oči (i srca) prema Bogu, ali i podsjećajući nas na Isusov uspon na goru Kalvariju. Svećenik preuzima tu ulogu i uspinje se na “mističnu” goru Kalvariju da prinese misnu žrtvu, sudjelujući u Isusovoj žrtvi na križu.

Zašto se za procesiju koriste palmine grane ili druge biljke?

Bibličari često koriste općenite pojmove kako bi preveli riječ grane koje su ljudi koristili za Isusov trijumfalni ulazak, kao što nalazimo u Evanđelja po Mateju: “Silan svijet prostrije svoje haljine po putu, a drugi rezahu grane sa stabala i sterahu ih po putu” (Matej 21, 8).

Zapravo, kad palmine grane nisu dostupne, sasvim je prihvatljivo pronaći bilo koju vrstu prikladne grane koja bi pomogla u obilježavanju Cvjetnice. Grane su zamišljene kao simbolična gesta koja simbolizira potrebu da položimo svoja srca pred Isusa, omogućujući mu pristup u naše najdublje biće.

Zašto svećenik nosi crvenu boju?

Crvena je boja krvi i simbolizira ljubav, vatru, strast i krv žrtve. Crvena se nosi na Cvjetnicu, Veliki petak te bilo koji dan povezan s Isusovom mukom, na Duhove i na blagdane onih koji su umrli za vjeru.

Zašto su kipovi i slike pokriveni velom?

Čini se čudnim da u najsvetije doba godine katolici pokrivaju sve što je lijepo u njihovim crkvama, čak i raspelo. Ne bismo li trebali gledati bolnu scenu na Kalvariji dok na Cvjetnicu slušamo o muci?

Katolička Crkva preporučuje ovu praksu kako bi pojačala naša osjetila i izgradila u nama čežnju za uskrsnom nedjeljom.

Zašto župna zajednica sudjeluje u čitanju Gospodnje muke?

Veliki je tjedan najsvetije vrijeme u liturgijskom kalendaru Crkve, u potpunosti usredotočeno na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.

Cvjetnica otvara Veliki tjedan svečanim čitanjem Isusove muke, a to obično uključuje i osobe iz župne zajednice koje mogu imati svoju ulogu. Župljani često preuzimaju ulogu svjetine. To kulminira cijelom crkvom: “Raspni ga! Raspni ga!” U ovome prepoznajemo ulogu koju imaju naši grijesi u Isusovu raspeću i kako je Isus patio i umro za nas, iako još nismo bili ni rođeni.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er