CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto je Vatikan 20 godina zabranio pobožnost Božanskog milosrđa zabranjujući da je bilo tko širi ili promiče?

Prva vatikanska zabrana pobožnosti Božjeg milosrđa temeljila se na neispravnim prijevodima Dnevnika svete Faustine. Dok Katolička crkva trenutno podržava pobožnost Božjeg milosrđa objavljenu svetoj Faustini Kowalskoj, u početku to nije bio slučaj. Dapače, Vatikan je čak 20 godina zabranio pobožnost Božjeg milosrđa, zabranjujući da je bilo tko širi ili promiče.

Marijanski svećenici objašnjavaju što se dogodilo na njihovoj web stranici Božanskog milosrđa.

Otac Sopocko je i sam bio zauzet širenjem pobožnosti, a pritom je trpio mnogo ismijavanja i gubitak ugleda. Najteži je udarac ipak bio 1959. godine kada je Vatikan, primivši pogrešne i zbunjujuće prijevode Dnevnika, zabranio širenje pobožnosti milosrđa u oblicima koje je predlagala s. Faustina.

Ovdje je prijevod službenog dekreta Vatikana prvi put izdanog 19. studenog 1958., a ponovno potvrđenog 1959. godine. Nadnaravna priroda otkrivenja sestri Faustini nije očita. Ne smije se ustanoviti blagdan Božjeg milosrđa. Zabranjeno je razotkrivanje slika i zapisa koji promiču ovu pobožnost u obliku koji je primila sestra Faustina.

Nije jasno što je točno Vatikan vidio loše u prijevodu koji je vidio u vezi s pobožnošću Božjem milosrđu, no na kraju je ovu zabranu doveo u pitanje nadbiskup Karol Wojtyła. Wojtyła je započeo proces kanonizacije s. Faustine 1965. godine i predao tekstove svog Dnevnika drugom poljskom teologu, prof. Ignacyju Różyckom. Njezin je dnevnik ponovno pregledan i Wojtyła ga je ponovno predala Vatikanu na pregled 1977. godine.

Wojtyła je bio siguran da u pobožnosti Božanskog milosrđa nema ničega što je u suprotnosti s katoličkom vjerom te je svoju misiju stavio da dokaže svoju tvrdnju. Zatim je 1978. Wojtyła izabran za papu i postao Ivan Pavao II. Kongregacija za nauk vjere uspjela je pregledati ovu pobožnost s točnijim prijevodom i više nije pronašla ništa što bi spriječilo njezino širenje. Sveti Ivan Pavao II. s vremenom je Drugu vazmenu nedjelju proglasio Nedjeljom Božjeg milosrđa i pobožnost je postala poznatija diljem svijeta.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er