CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Treći po redu Antunovski hod u Zagrebu: Mladi vjernici ne boje se izaći na ulice!

Treći po redu Antunovski hod u Zagrebu: Mladi vjernici ne boje se izaći na ulice! Misu u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima predvodio je fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, a u svojoj je propovijedi istaknuo kako upravo ovim hodom mladi svjedoče vjeru te potvrđuju geslo ovog susreta: “Neka šute riječi, a govore djela”, piše HKM.

3. Antunovski hod mladih od crkve sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima do crkve sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu održan je u subotu 5. lipnja. Program je započeo misom nakon koje su mladi hodočastili prema Svetom Duhu.

Prema riječima inicijatora Antunovskog hoda mladih fra Stjepana Brčine, ovaj hod pomalo postaje tradicionalni hod, a vjeruje da će nakon ove godine postati i nacionalni.

“Na ovogodišnji hod došli su mladi iz cijele domovine te iz Austrije i Njemačke. Povod Antunovskog hoda je da se povežu dva svetišta te da pokažemo ljudima da se mladi vjernici ne boje izaći na ulice grada i svjedočiti svoju vjeru te evangelizirati u duhu poniznosti i radosti.

Česta je pritužba na Crkvu da mlade ne zanima vjera, no mi na ovaj način želimo pokazati da mladi postoje u Crkvi, da su spremni izaći na ulice i svjedočiti svoju vjeru u duhu franjevaštva. Geslo hoda su riječi sv. Antuna: ‘Neka šute riječi, a govore djela’. Pa će tako i mladi hodom svjedočiti vjeru.”

Kako je rekao fra Stjepan, upravo je i sam sv. Antun evangelizirao i hodao od mjesta do mjesta kao što to rade i mladi.

Misu u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima predvodio je fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, a u svojoj je propovijedi istaknuo kako upravo ovim hodom mladi svjedoče vjeru te potvrđuju geslo ovog susreta: “Neka šute riječi, a govore djela”.

Osvrćući se na evanđelje u kojoj siromašna udovica daje svoja dva posljednja novčića za milodar, fra Josip ističe kako je ta udovica slika Isusa Krista koji se za nas cijeli daje, kao i sv. Antun.

“Sv. Antun silno je želio posvjedočiti vjeru prolijevanjem krvi te je iz reda augustinaca otišao u red franjevaca. Otišao je u Maroko kako bi radio na obraćenju Saracena. Međutim, razbolio se i njegova misija nije uspjela. Potom odlazi u Španjolsku i zbog velike oluje završava na Siciliji. Tijekom putovanja zbiva se velika oluja tijekom koje sv. Antun shvaća kako je cilj kršćanstva predavanje Bogu i Božjoj volji.

Bog ima za nas plan. Tako je mučeništvo za svakog od nas izvršavanje svojih obveza, ići u školu, rješavati ispite i biti dobar bračni drug i to sve činiti bez mrmljanja”, poručio je fra Josip.

Na putu su mladi posjetili franjevački samostan Bezgrješnog Začeća BDM u Dubravi, a potom su se zaustavili na Trgu bana Josipa Jelačića.

U crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu euharistijskim klanjanjem i čašćenjem relikvija sv. Antuna zaključen je 3. Antunovski hod.

antunovski

www.medjugorje-news.com

Izvor
HKMbitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button