VJERA I DUHOVNOST

Ovo su tri duhovna neprijatelja za borbu tijekom korizme

Korizma je vrijeme duhovne borbe, a postoje tri posebna neprijatelja protiv kojih se treba boriti tijekom ovog posebnog liturgijskog razdoblja.

Mnogi duhovni pisci u Crkvi ukazuju na prvu poslanicu svetog Ivana kako bi razotkrili te neprijatelje. Sve što je na svijetu je požuda tijela, i požuda očiju, i ponos života! 1. Ivanova 2:16 Dom Prosper Gueranger objašnjava ova tri neprijatelja u svojoj Liturgijskoj godini, piše Aleteia

Pod požudom tijela misli se na ljubav prema čulnim stvarima, koja žudi za onim što je tijelu ugodno, i, kada nije obuzdana, uvlači dušu u nezakonita zadovoljstva.

Požuda očiju izražava ljubav prema dobrima ovoga svijeta, kao što su bogatstvo i imetak; ovi zasljepljuju oči, a zatim zavode srce.

Životna oholost je ono pouzdanje u sebe, koje nas navodi na ispraznost i preuzetnost, te nas tjera da zaboravimo da sve što imamo – svoj život i svaki dobar dar – imamo od Boga. Zatim objašnjava da se čak i Isus borio protiv tih neprijatelja na kraju svojih 40 dana u pustinji i otkriva kako ih je porazio. Naš Spasitelj, dakle, koji će nam biti uzor u svemu, udostojio se podvrgnuti ovim trima kušnjama…

Ali, promatrajmo kako to, da naš božanski uzor, naš Otkupitelj, pobjeđuje napasnika. Treba li poslušati njegove riječi? Dopušta li vrijeme iskušenja? Tako smo i učinili kad smo bili u iskušenju i pali smo. Ali naš Gospodin odmah odgovara svakoj kušnji štitom Božje riječi.

Kaže:

Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu.

Pisano je: Ne kušaj Gospodina Boga svojega.

Pisano je: Gospodinu Bogu svome se klanjaj i Njemu jedinome služi. – To, dakle, mora biti naša praksa u budućnosti. Dok se borimo protiv ovih neprijatelja tijekom korizme, gledajmo u Isusa za pomoć i nadahnuće, držeći se štitom vjere protiv svake prepreke.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er