CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koji je značaj Marijinih ukazanja svijetu?

Kakav je značaj ukazanja u Lourdesu i na drugim mjestima? Što je uopće značenje marijanskih ukazanja? U našem svijetu racionalizma i sekularizma, materijalizma i konzumerizma, Bog i nebesa izgledaju daleko i apstraktno većini ljudi. Ipak, Bog nastavlja intervenirati u ljudsku povijest slanjem Isusove majke kad je kršćanska vjera osporavana i napadnuta.

Ljudsku obitelj treba podsjetiti, ponekad na dinamičan i natprirodan način, da Bog postoji, da je Evanđelje Isusa Krista univerzalni poziv na dobrotu i svetost, da smo svi odgovorni pred svojim Tvorcem za svoje izbore, piše Simply Catholic. Ukazanja su poziv na buđenje za ispitivanje savjesti o tome koliko dobro možemo odgovoriti na mnogostruke Božje pozive na osobno spasenje i mir u svijetu. Pa kako mu odgovaramo?

Privatna objava

Crkva je nužno oprezna i otvorena u pitanju privatne objave. Ona mora razabrati što je lažno i izbjeći rizik od gubitka vjerodostojnosti kao čuvara javnog otkrivanja prenagljenim potvrđivanjem prijavljene privatne objave ili ukazanja.
Ipak, možemo jasno promatrati obilne blagoslove Marijina djelovanja u privatnoj objavi. Njezin poziv je svijetu da u potpunosti živi Evanđelje i pomaže Crkvi u njezinoj trajnoj misiji evangelizacije.

Što bi bilo 16. stoljeće bez Guadalupea? Ili 19. i 20. stoljeća bez Čudotvorne medaljice objavljene na pariškoj Rue de Bac, bez Lourdesa, bez Fátime? Možemo zahvaliti Bogu za silne milosti i blagoslove koji proizlaze iz autentičnih Marijinih ukazanja.

Kako katekizam Katoličke crkve potvrđuje, svrha privatne objave nikada nije zamjena javne objave sadržane u Svetom pismu i tradiciji. Dapače, cilj autentičnog privatnog otkrivenja je „pomoći ljudima da potpunije proživljavaju svoju vjeru“ (vidi br. 67). Naglašava izazov Evanđelja molitvi, pokori, postu i obraćenju, koji vode miru srca i miru svih ljudskih društava.

U suvremeno doba vidjeli smo više odobrenih ukazanja nego u bilo kojem drugom razdoblju povijesti Crkve. Što to govori o našoj individualnoj i zajedničkoj vjernosti i odnosu prema Bogu? Ako se istinska marijanska ukazanja povećavaju, možda je našem dobu potrebna poticaj da velikodušno živimo kršćanskim životom.
Sjetite se riječi blaženog pape Ivana XXIII. O Lurdu 1959. godine: “Pažljivo slušajte spasonosna upozorenja Majke Božje koja nas želi voditi u našem ponašanju.”

Majka i sin

Papa Ivan Pavao II. naučio nas je da vidimo da su marijanski nauk i pobožnost doista usmjereni na Krista i na Crkvu. Primijetio je sklad njezina jedinstvenog sudjelovanja kao suotkupiteljice u otkupljenju koje je zaradio Isus Krist njezinim trajnim majčinskim posredovanjem i zalaganjem za čitavo čovječanstvo. Marija je savršen uzor za Božji narod na njihovom putu da postanu, zajedno s Isusom i sobom, suotkupitelji i zagovornici jedni za druge i cijelo čovječanstvo.

Puna istina o Mariji čuva punu istinu o Isusu. Znanje i poučavanje cijele istine o Mariji je stoga najbolje sredstvo za poučavanje cijele istine o Isusu i Njegovom spasiteljskom utjelovljenju, o Njegovom otkupljenju i o Njegovoj Crkvi.
Marija je najučinkovitija zvijezda vodilja i posrednička sila za novu evangelizaciju. Majka priprema put za Sina. Je li onda čudno da je On ponekad pošalje da se pojavi među nama, pa da nas još jednom pozove da se približimo Bogu?

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er