VJERA I DUHOVNOST

Kako dobro moliti za duše u čistilištu?

Svaka molitva ili pobožni čin primijenjen na duše u čistilištu može biti način da se za njih moli. Najučinkovitiji način molitve je služiti mise za njih ili primijeniti plodove vlastitog dolaska na misu. Krunica je također prekrasan način molitve za njih. Molimo za duše u čistilištu jer prolaze kroz posljednja čišćenja koja su većini nas neophodna nakon smrti.

To je zato što Sveto pismo kaže za nebo: “ništa nečisto neće ući u njega” (Otk 21,27). Isus je također dao obećanje svakome od nas kada je rekao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48). Većina nas shvaća da malo njih napušta ovaj svijet kao savršeni ili čisti, čak i ako su u prijateljstvu s Bogom i u stanju milosti. Moraju se obaviti neki “završni radovi” kako bi se uklonile sve konačne vezanosti za grijeh, sve grubosti, bilo kakva tuga, žaljenja ili boli. Ove stvari su sigurno otkrivene kada se pojavimo pred Kristovim sudom (vidi 2 Kor 5,10). Tajanstveno je kako se to pročišćavanje vrši, ali Sveto pismo daje dvije slike, jednu utješnu i drugu snažniju.

Knjiga Otkrivenja nudi utješnu misao da će, u pogledu mrtvih, Isus “obrisati svaku suzu s njihovih očiju, i neće više biti smrti ni žalosti, ni jauka ni boli, [jer] je stari poredak prošao” (Rv 21:4). Snažniji tekst dolazi od svetog Pavla, koji govori o vatrenom očišćenju kroz koje će mrtvi proći na dan suda: Svačije djelo će se očitovati, “jer će ga Dan otkriti. Vatrom će se otkriti, a vatra [sama] će ispitati kvalitetu svačijeg rada. Ako stoji djelo koje je netko izgradio na temelju, ta će osoba dobiti plaću. Ali ako nečije djelo izgori, taj će pretrpjeti gubitak; čovjek će se spasiti, ali samo kao kroz oganj” (1 Kor 3,13-15).

Dakle, zbog ovog suda i pročišćenja (koje se čini potrebnim i uči se), molimo se za mrtve da ovaj proces bude brz i da oni uskoro budu u punoj slavi neba. Instinkt Crkve je da naše molitve pomažu, što je drevna praksa, koja seže još u Stari zavjet (vidi 2 Mk 12,40-46). Naša je želja pomoći tim dušama i ubrzati njihovo pročišćavanje koje bi moglo biti potrebno i kroz koje možda prolaze. Nismo uvijek sigurni u kakvom je odnosu vrijeme ovdje s vremenom tamo, čak ni doživljavaju li oni vrijeme kao mi trenutno. Ipak, još uvijek, naš je instinkt moliti se i pomoći im u tim posljednjim završnim dodirima, dok Gospodin dovršava svoje remek-djelo.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er