SVECI

Sveti Eugen Mazenod

Danas slavimo blagdan svetog Eugena Mazenoda, biskupa i utemeljitelja družbe Oblata Bezgrešnoga Začeća. Rođen je 1782. godine u plemićkoj obitelji u Provansi. Sv. Eugen djetinjstvo je proveo u vrijeme Francuske revolucije, bježeći u Torino, Veneciju, Napulj i Palermo. Naobrazbu je stekao od privatnih učitelja. Primio je i vjerničku naobrazbu i osvjedočenja, pa tako i milost svećeničkoga zvanja. U Francusku se vratio 1802. i zapao u vjersku krizu iz koje se izvukao.

1808. godine ušao je u sjemenište sv. Sulpicija, a tri godine kasnije zaređen je za svećenika. Amienski biskup htio ga je uzeti za suradnika, ali je Eugen radije ostao običan svećenik koji se posvetio propovijedanju. Bio je kapelan u zatvoru, a utemeljio je i ustanovu za kršćanski odgoj mladeži. Njegovo je najveće djelo utemeljenje družbe kojoj je svrha propovijedanje.

Godine 1823. ipak je prihvatio službu generalnog vikara u Marseillesu, a od 1837. godine i biskupsku stolicu u tom gradu. Tijekom sljedećih 37 godina marljivo je upravljao svojom biskupijom. Osnivao je župe, gradio crkve i promicao vjernički život. Njegova se misionarska družba proširila na američki sjever i po beskrajnim prostranstvima Tihog oceana. Zvali su ih ‘specijalistima za teške misije’. Sveti biskup Eugen preminuo je 21. svibnja 1861. godine. Zaštitnik je problematičnih obitelji i njihovih članova te brojnih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Danas djeluje oko 4500 misionara njegovih oblata Marije Bezgrešne u 71 zemlji, na svim kontinentima.

Neki od citata svetog Eugena:

Vezani članci

„Tražio sam sreću mimo Boga, ali mimo Boga naišao sam samo na bol i razočarenje.”

„Nema slavnijeg zanimanja od djelovanja u Bogu i za Boga, voljeti Njega iznad svega, voljeti Ga sve više kao onaj netko tko Ga je zavolio prekasno.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er