SVECI

Sveti Bernardin Sijenski

Danas slavimo svetog Bernardina Sijenskog. Sv. Bernardin rođen je u petnaestom stoljeću u plemićkoj obitelji u talijanskom gradu Sieni. Još kao mladić sagradio je kapelicu u blizini rodnoga grada i u njoj provodio strog asketski život. Kasnije je u Sieni studirao pravo.

Kada je grad 1400. zahvatila kuga, Bernardin je mjesecima pomagao oboljelima. Po prestanku epidemije odlučio je sav svoj imetak razdijeliti siromasima i stupio je u franjevački red. Postao je svećenikom i poznatim propovjednikom te je kao takav proputovao cijelu Italiju. Uvelike je utjecao na vjerski i građanski život mjesta u kojima je propovijedao. Posebno je propovijedao protiv lihvarstva. Bio je i jedan od predvodnika opservancija, reformskog pokreta unutar franjevačkog reda  koji je težio strožem opsluživanju franjevačkog pravila. Bile su mu ponuđene čak tri biskupske stolice, ali ih je on sve odbio u korist jednostavnog franjevačkog života i misionarske djelatnosti.

Kamo god je išao, sa sobom je nosi pločicu na kojoj su bila ispisana slova IHS, kratica Imena Isusova. Zbog toga je čak i došao u sukob s papom Martinom V., pred kojim je bio optužen za krivovjerje. Na suđenju u Rimu pobjedonosno je oslobođen svih optužbi, a pobožnost Imenu Isusovu službeno je odobrena od Crkve, te se od tada kratica IHS može vidjeti u skoro svakoj katoličkoj crkvi. Umro je na današnji dan 1444. godine. Pokopan je u gradu L’Aquilla u Italiji.

Svetim ga je proglasio papa Nikola V. deset godina nakon smrti. U ikonografiji ga redovito prikazuju u franjevačkom habitu, kako u ruci drži pločicu ili sunce s upisanom kraticom IHS. Ponekad mu do nogu slikaju i tri mitre, znak odbijene biskupske časti.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er