VJERA I DUHOVNOST

Zašto se moliti Mariji? Najbolji odgovor dolazi upravo iz Biblije

Zašto se moliti Mariji? Najbolji odgovor dolazi upravo iz Biblije.

Umirući na križu, Isus je zapovjedio ljubljenom učeniku – a time i nama – “Evo tvoje majke!” (Iv 19,27). Evanđelje kaže da ju je “od toga časa učenik uzeo u svoj dom”. To ne znači samo da je učenik doveo Mariju da živi u njegovoj kući. To prije znači da je primio Majku Božju u ono što je njemu kao vjerniku vlastito. Prigrlio je pobožnost prema Blaženoj Majci. Gospa je postala neizostavan dio odnosa učenika s Bogom.

Primiti Božju Majku k sebi znači primiti Mariju – koja je simbol Crkve – među svim darovima koje je vjerniku udijelio Isus Krist i koji nam omogućuju živjeti životom svetosti. Gledamo našu Majku kada joj se molimo. Koliko je ovo ključno za naše posvećenje.

Kao što je veliki apostol marijanske pobožnosti, sv. Ljudevit Montfortski, izjavio: “Ne vjerujem da itko može postići prisno jedinstvo s našim Gospodinom ako nije uspostavio vrlo duboko jedinstvo s Blaženom Djevicom i veliku ovisnost o njezinoj pomoći .”

To ima smisla jer ne postoji drugo stvorenje na koje je Bog obasuo takav blagoslov i oduševljenje. Marijanska se pobožnost sastoji jednostavno u tome da uživamo u radosti koju Bog ima u svojoj Majci. Blaženi Julian iz Norwicha to dobro izražava: “Svi koji uživaju u Bogu uživat će u Mariji i u užitku koji on ima u njoj i ona u njemu.”

Zato nas sveti Bernard iz Clairvauxa žarko potiče: „Častimo Mariju svim djelićem svoga bića, iz najdubljeg dijela svoga srca, jer to je volja onoga koji je htio da sve primimo po Mariji.” Radosno molimo sa svetim Metodom iz 4. stoljeća: „Ti si, o velika Majko, početak, sredina i svršetak naše sreće.“

Izvor: Aleteia

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er