VJERA I DUHOVNOST

Koliko se puta dnevno smijemo pričestiti?

Je li istina da se u jednom danu možemo pričestiti samo dva puta…

Zanima me je li istina da se u jednom danu možemo pričestiti samo dva puta? Ako je to istina, zanima me zašto je to tako? Unaprijed zahvaljujem i Božji blagoslov.

Poštovana!

Crkvena je zapovijed, koja određuje minimum, pričestiti se jednom godišnje, o Uskrsu. Crkva također preporučuje, u skladu s Kristovom nakanom kod ustanovljenja Euharistije, da se vjernici pričeste svaki put kada sudjeluju u svetoj misi (dakako, pod uvjetom stanja milosti). To bi značilo pričestiti se svake nedjelje, kada se svetkuje dan Gospodnji, pa i svaki dan.

Međutim, jedna je sveta misa dnevno, a tako i jedna pričest, sasvim dovoljna. Ona je izvor i vrhunac dana i kao takva prikladno se slavi samo jednom. Crkva ne poznaje umnažanje misa i pričesti iz pobožnih razloga – dapače, iza toga bi se krilo nekakvo kvantitativno shvaćanje tipa „što više, to bolje“, što je nespojivo sa stvarnošću Euharistije.

Ona je naime, neizmjeran izvor milosti, budući da sadrži samoga Krista. U tom smislu rješenje nije primiti Krista više puta, nego primiti ga jednom, ali sa što otvorenijim i spremnijim srcem.

Stoga i svećenik slavi misu više puta (dva ili tri) samo nedjeljom i blagdanom, i to ne radi svoje pobožnosti, nego radi potreba Božjeg naroda.

Ponekad se izvanredno dogodi da osoba sudjeluje na dvije svete mise u danu, i tada se može i drugi put pričestiti (kan. 917 Zakonika kanonskog prava kaže: “Tko je već primio presvetu euharistiju, može je ponovno istoga dana primiti samo u euharistijskom slavlju u kojem sudjeluje, uz poštovanje propisa kan. 921, § 2”).

Primjerice, netko bi se mogao naći u toj situaciji zbog liturgijske službe koju vrši, ili da ode ujutro na zornicu, a popodne neplanirano na neku sprovodnu misu. No, treća pričest nije dopuštena po već spomenutom kanonu, a u skladu s tumačenjem Papinske komisije za tumačenje zakonskih tekstova.

Dakle, imajući u vidu neizmjernu milost Euharistije i izvanrednost sudjelovanja na dvije mise dnevno, ne bih rekao da se možemo pričestiti „samo dva puta“, nego „čak i dva puta“.

Btb,

don Damir Stojić

Izvor: Studentski pastoral – SPAS

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er