VJERA I DUHOVNOST

Gospina kruna od dvanaest zvijezda predstavlja biblijski broj savršenstva- ovo su 12 Marijinih savršenstava

Pobožnost dvanaest zvijezda baroknog je porijekla i izraza. Nastao je s posebnom pažnjom koja se pripisivala Mariji kao Regina Mundi ili Imperatrix Mundi (Carica svijeta) u sedamnaestom i osamnaestom stoljeću. Biblijska referenca je ona iz Otkrivenja 12: 1b koja dočarava „veliki znak žene na nebu, … odjevena suncem, s mjesecom pod nogama, a na glavi krunom od dvanaest zvijezda“.

Dvanaest je broj savršenstva; simbolizira dvanaest plemena starozavjetnog naroda i dvanaest apostola u Novom zavjetu. U ovoj posebnoj pobožnosti, broj dvanaest – dvanaest zvijezda – vidi se u odnosu na milosti, povlastice i karizme koje je Gospa primila od Boga. Marija, Kraljica neba – tipična barokna titula! – okrunjena je svojim savršenstvima, po jedna zvijezda za svako savršenstvo.

Ovo su dvanaest savršenstava koja su postala predmet predanosti dvanaest zvijezda:

1. Predodređenje prije stvaranja

2. Bez istočnog grijeha začetog

3. Zasjenjena Duhom Svetim

4. Djevica prije i poslije poroda

5. Majka Isusa Krista

6. Punina milosti

7. Uveden u otajstvo Trojstva

8. Prijestolje mudrosti

9. Kraljica anđelima i ljudima

10.Naša Kraljica

11. Naša posrednica

12. Poštovana od svih stvorenja.

Ova Gospina savršenstva recitirana su ili pjevana u litanijskom obliku ili su postala predmetom čitanja, meditacija i glazbene pratnje. Pobožnost se koristila u župama, ali je dovela do složenih proslava u samostanima. Upućivanje na zvijezde koje okružuju glavu apokaliptične žene i njihovo simbolično tumačenje nisu nastali tek u sedamnaestom i osamnaestom stoljeću. Znamo barem jedan raniji primjerak takve prakse vrijedan pažnje.

Sveti Bonaventura se u svojim Propovijedima o Blaženoj Djevici Mariji opširno bavi simbolikom dvanaest zvjezdica. U Sermu VI (posvećenom Uznesenju Blažene Djevice Marije), on uspoređuje dvanaest zvijezda s Marijinim ovlastima ili privilegijama.

On prvo razrađuje Marijinu bezgrešnost. Druga zvijezda označava najveću čistoću. Treća utjelovljuje puninu milosti a četvrti odražava njezino savršeno znanje o Bogu, u onoj mjeri u kojoj je Bog poznat na ovom svijetu.

Zvijezde pet i šest ističu Gospino savršenstvo ljubavi i njezin stvarni konkretni izraz . Marija je uzvišena iznad svih drugih čistih stvorenja . Sedma, u njoj vidimo samo utjelovljenje dostojanstva koje je također izraženo u marijanskom simbolu. Vrata nebeska 8

Preostale četiri zvijezde veličaju Marijino majčinstvo: rodila je bez jada i boli ,ona je majka i djevica. Njezino dostojanstvo majke je najvišeg stupnja zbog božanske prirode njezina sina i konačno, Marija nije samo majka Božja po tijelu, nego i majka ljudi po Duhu.

Prijevod Maja

www.medjugorje-news.com

Izvor
mp
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er