ZANIMLJIVOSTI

OSVAJANJE JERUZALEMA 900 godina star križarski mač otkriven u blizini izraelske obale

Mač je bio prekriven talogom koji ga je sačuvao u “savršenom stanju”. Ronilac amater kraj izraelske obale otkrio je nevjerojatno otkriće na plaži Carmel, nedaleko od Haife. Dok je uživao u popodnevnom ronjenju, Shlomi Katzin ugledao je predmet prekriven sedimentom koji je nalikovao maču. Nakon što je pronađen predmet, otkriveno je da se doista radilo o maču i to iz vremena križarskih ratova.

Prema The Hill -u, mač je, dok je bio potpuno prekriven školjkama i stijenama, sačuvan u netaknutom stanju. Inspektor Jedinice za sprječavanje pljačke izraelske uprave za antikvitete (IAA) Nir Distelfeld opisao je artefakt: “Mač, koji je sačuvan u savršenom stanju, lijep je i rijedak nalaz i očito je pripadao vitezu krstašu”, rekao je inspektor Nir Distelfeld. “Pronađen je optočen morskim organizmima, ali je očito napravljen od željeza piše Aleteia. Uzbudljivo je susresti se s takvim osobnim predmetom, vraćajući vas 900 godina unatrag u jedno drugo doba, s vitezovima, oklopima i mačevima.

Utvrđeno je da je mač star oko 900 godina. Jerusalem Post napominje da je obala Karmela bila žarište aktivnosti križara u 12. stoljeću. Oni tvrde da je mač možda bio iz engleskog pokušaja zauzimanja Jeruzalema nakon što je muslimanski sultan Saladin osvojio grad u bitci s kršćanskim kršćanskim gradovima-državama. Križari su uspjeli 1191. u bitci kod Arsufa. Nije jasno kako je mač završio na dnu mora, nedaleko od obale. Mogao je to biti brodolom ili možda bitka na obali; međutim u blizini je otkriveno nekoliko sličnih artefakata bitke. Izraelska uprava za antikvitete izjavila je da namjerava pokrenuti istragu o morskom dnu na kojem je otkriveno.

Direktorica Jedinice za morsku arheologiju IAA-e Kobi Sharvit primijetila je da su arheološki dokazi pronađeni na morskom dnu vremenski osjetljivi nalazi. Podmorje se uvijek mijenja s plimama i vremenskim prilikama. Zbog ove promjenjive prirode znatno otežava iskopavanje nego na suhom. “Podvodno mjerenje je dinamično”, rekao je Sharvit. “Čak i najmanja oluja pomiče pijesak i otkriva područja na morskom dnu, a zatrpa druge. Stoga je od iznimne važnosti prijaviti takve nalaze i uvijek ih pokušavamo dokumentirati in situ kako bismo dohvatili što je moguće više arheoloških podataka. ”

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er