VJERA I DUHOVNOST

Evo zašto su molitve za duše u čistilištu važne

Molitva za duše u čistilištu vrlo je jednostavna i ne oduzima mnogo vremena, a moleći ju dobivamo brojne milosti. Dvije učinkovite molitve za duše u čistilištu su molitva Božjem milosrđu i molitva krunice Božjeg milosrđa, a zahtijevaju otprilike 10 do 20 minuta našeg vremena.

Ono malo vremena koje žrtvujemo u svom životu moleći za žrtve u čistilištu, isplatit će se kada vidimo lica onih kojima je naša molitva pomogla, piše Župa rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju. U nastavku donosimo pet razloga zbog kojih bismo trebali moliti za duše u čistilištu.

1. Njihova bol je stvarna – sveci su boli u čistilištu uspoređivali s bolima izgaranja u vatri. Štoviše, neki su sveci rekli da se patnja u u čistilištu ne razlikuje mnogo od one u paklu. Jedan od glavnih uzroka boli za duše u čistilištu jest činjenica da su postigli spasenje, ali još ne mogu uživati u njegovoj utjesi. Ova odgoda uživanja u nebu dovodi ih do određenog stanja duhovne agonije Sveti Toma Akvinski to objašnjava ovako:

“Što više netko žudi za određenom stvari, to više nedostatak iste postaje bolnijim. I stoga nakon prestanka ovozemaljskog života, želja za Bogom, Najvećim Dobrom, nemjerljivo se povećava u svim dušama pravednika, ali zbog postojanja prepreka za sjedinjenjem, duša neizmjerno pati zbog tog odgađanja.” Stoga je patnja koju duše u čistilištu proživljavaju bolan i stvaran put koji se ne može do kraja shvatiti. Moleći i
žrtvujući se, možemo im pomoći i olakšati njihovu patnju.

2. Oni su naša obitelj – mnogi od nas imaju bake, ujne i ujake, roditelje koji su preminuli i vjerojatno se nalaze u čistilištu. Iz ljubavi prema njima, trebali bismo se moliti za njihove duše. Ako kojim slučajem nemamo nama poznatih preminulih članova rodbine, znajmo da su duše u čistilištu naša duhovna braća i sestre. Po sakramentu krštenja svi smo mi povezani u jednoj obitelji u Kristu, stoga bi nas ova obiteljska povezanost trebala potaknuti da se molimo za njih.

3. I vi možete završiti tamo – budimo iskreni, većina nas nije toliko sveta da bi zaobišla čistilište i moguće da će većina nas i osjetiti njegov plamen koji pročišćava. Ako jako trpite, biste li željeli da vam netko ponudi olakšanje? Da, željeli biste. Moleći se za duše u čistilištu ispunjavate zlatno pravilo koje nam je dao Krist – da činite drugima ono što biste htjeli da drugi vama čine. Ako osjećate odbojnost prema molitvi za duše u čistilištu, stavite se na njihovo mjesto i upitajte se što biste vi željeli.

4. Ova molitva će vam donijeti radost – moleći za duše u čistilištu dobivate određene milosti. Možete li zamisliti radost zbog susreta s braćom i sestrama u Kristu jednog dana na nebu, znajući da ste im upravo vi pomogli svojom skromnom molitvom? Nadbiskup Fulton Sheen jednom je rekao: „Kada budemo ulazili u nebo vidjet ćemo mnoštvo duša kako nam dolaze ususret da bi nam zahvalile.

Pitat ćemo ih tko su, a one će nam odgovoriti da su duše u čistilištu za koje smo se mi molili.“ Ono malo vremena koje smo mi žrtvovali u svom životu isplatit će se kada vidimo lica onih kojima je naša molitva pomogla.

5. Nije toliko teško – moliti za duše u čistilištu je jednostavno, tako jednostavno da nemamo razloga da to ne činimo. Molitva za duše može biti kratka poput molitve za pokojne: „Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen.“ Možemo dodati kratku molbu našoj svakodnevnoj molitvi za blagoslov jela: „Blagoslovi nas, Gospodine, i ove darove… Molimo te, Gospodine, da duše preminulih kroz Tvoje milosrđe počivaju u miru.“

Zašto ove jednostavne molitve ne bismo molili svakodnevno? Dvije učinkovite molitve za duše u čistilištu su molitva Božjem milosrđu i molitva krunice Božjeg milosrđa, a zahtijevaju otprilike 10 do 20 minuta našeg vremena. Konačno, možemo dati služiti misu za duše u čistilištu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er