CRKVASVIJET

Evo gdje su se kršćani najviše suočavali s progonima i masakrima u 2023.

Kršćane su progonile suparničke skupine još od vremena apostola, a u različitim dijelovima svijeta kršćani se i dalje suočavaju s egzistencijalnim prijetnjama vlada i drugih entiteta.

Na blagdan svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je umro oko 34. godine poslije Krista, 26. prosinca, papa Franjo je u svom Angelusu rekao da “2000 godina kasnije, nažalost, vidimo da se progon nastavlja”. “Još ima onih, i to mnogo, koji pate i umiru da svjedoče za Isusa, kao što ima onih koji su na raznim razinama kažnjeni zbog toga što su postupali u skladu s Evanđeljem, i onih koji nastoje svaki dan biti vjerni, bez odlaganja, svojim dobrim dužnostima, dok se svijet ruga i propovijeda suprotno”, rekao je Papa.

Vjerske slobode se globalno smanjuju, prema više izvješća. Izvješće nadzorne skupine Open Doors pokazalo je da je progon kršćana na najvišoj točki u posljednja tri desetljeća. Otkrilo je da su neka od najgorih mjesta za kršćane Sjeverna Koreja, Somalija, Jemen, Eritreja, Libija, Nigerija, Pakistan, Iran, Sudan i Indija. Lipanjsko izvješće organizacije Aid to the Church in Need pokazalo je da više od polovice svjetskog stanovništva živi u zemlji s ozbiljnim vjerskim progonima, bilo od strane vlade ili drugih entiteta, piše CNA

Među najvećim prekršiteljima su neke od istih zemalja: Nigerija, Pakistan, Afganistan, Somalija, Saudijska Arabija i Sjeverna Koreja, između ostalih. U 23 od 28 zemalja koje su uvrštene u “crvenu” kategoriju, što je najlošija kategorizacija vjerskog progona, situacija se pogoršala u odnosu na prethodno izvješće.

Vezani članci

Nigerija Etnički i vjerski sukobi u Nigeriji učinili su zemlju jednim od najopasnijih područja za kršćane na svijetu. Tijekom božićnog vikenda gotovo 200 kršćana ubijeno je u terorističkom napadu u nigerijskoj saveznoj državi Plateau. “Imamo najmanje 17 zajednica koje su potpuno dotaknuli i srušili ovi banditi i kriminalci”, rekao je guverner Plateaua Caleb Mutfwang u izjavi nakon napada. “Bio je to vrlo zastrašujući Božić za nas na Plateauu”, dodao je Mutfwang. “Ovaj određeni niz napada bio je dobro koordiniran teškim oružjem.”

Samo tri mjeseca prije, u rujnu, teroristi su oteli protestantskog pastora i više od 80 drugih kršćana u napadima na dvije odvojene crkve. Jedna od crkava nalazi se u sjeverozapadnoj Nigeriji, a druga u sjeverno-središnjoj Nigeriji. Više od 5000 kršćana ubijeno je u napadima u Nigeriji tijekom 2021. i prva tri mjeseca 2022., ali potpuni brojevi ubijenih 2023. još nisu dostupni.

Libija Propovijedanje kršćanstva u Libiji, posebno poticanje muslimana da se obrate na kršćanstvo, još uvijek može dovesti kršćane u zatvor u Libiji i mnogim drugim zemljama s muslimanskom većinom. U travnju je šest Libijaca, dva Amerikanca i jedan Pakistanac uhićeno u Libiji zbog propovijedanja kršćanstva. “Napad na našu istinsku vjeru ne razlikuje se od djela ekstremizma i terorizma, a kroz nadzor i istragu, agencija je pratila porast aktivnosti neprijateljskih prema istinskom islamu, usmjerenih na našu omladinu oba spola, od kojih su mnogi napustili zemlju,” priopćenje je iz Agencije za unutarnju sigurnost glasi.

Mozambik Izvješća iz Mozambika otkrila su da borci Islamske države porobljavaju kršćanke kao seksualne robinje i prisiljavaju ih da pređu na islam. Teroristi također ubijaju one koji odbijaju prijeći na islam.

Nikaragva Diktatura predsjednika Daniela Ortege sustavno je progonila Katoličku crkvu gašenjem katoličkih škola i katoličkih medija. Režim je također uhitio članove svećenstva. U prosincu, neposredno nakon Božića, vlada je uhitila četiri katolička svećenika. Sveukupno, diktatura je uhitila više od desetak svećenika, uključujući biskupa Rolanda Joséa Álvareza, koji je još uvijek u zatvoru.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er