VJERA I DUHOVNOST

Evo kako na ispravan katolički način pristupiti Novoj godini

Dok posljednja zvona prosinca jenjavaju, pred nama se proteže nova godina. Obnovljeni entuzijazam miješa se s tjeskobom. Što će biti Nova godina? Kako možemo upravljati neizvjesnostima koje nam nosi s (barem malo) milosti i svrhe?

Za katolike, odgovor ne leži u odlukama koje često puta ostanu samo riječi bez konkretnih djela, već u postojanim stupovima nade, vjere i ljubavi. Nova godina se u katoličanstvu ne smatra velikim vjerskim praznikom. (1. siječnja je, umjesto toga: svetkovina Marije Bogorodice) Nije ništa poput Božića ili Uskrsa. Ipak, to je značajan događaj obilježen zahvalnošću i iščekivanjem. Priznajemo prolaznost vremena, razmišljajući o protekloj godini sa zahvalnošću za primljene blagoslove i tražeći oprost za nedostatke.

Također gledamo naprijed srca punog nade, moleći se za Božje vodstvo i milost u godini koja dolazi. Nade koje donosimo u novu godinu nisu samo osobne. Često se šire na cijeli svijet. Molimo za mir, za pravdu, za ozdravljenje našeg planeta i njegovih ljudi. Sjećamo se Božjeg obećanja o obnovljenom stvaranju i ta nada potiče našu predanost radu prema boljoj budućnosti. Nada stoga nije samo neko nejasno sanjarenje, već čvrsta odluka da se izgradi Kraljevstvo Božje.

Naša vjera u Božju neizmjernu ljubav je kompas koji nas vodi kroz neistraženo područje Nove godine. Na više načina, vjera je, na kraju, sve što imamo. Vjerujemo da će i u vremenima neizvjesnosti, kada trebamo letjeti slijepi, Bog biti s nama, vodeći nas kroz tamu i prema svjetlu. Ova vjera jača našu odlučnost da se s izazovima suočimo hrabro i suosjećajno.

Dobročinstvo nije samo davanje milosrđa. To podrazumijeva aktivno građenje mostova ljubavi i razumijevanja u svijetu. U duhu Nove godine, ponovno se obvezujemo na služenje onima kojima je potrebna, na pružanje pomoći s ljubaznošću i empatijom te na stvaranje pozitivne promjene u životima drugih. Kao katolici, u Novu godinu ne ulazimo samo s odlukama, već i s obnovljenim osjećajem svrhe, vođeni svjetlom nade, vjere i ljubavi.

Molimo za godinu ispunjenu Božjom milošću, u kojoj možemo biti instrumenti njegove ljubavi i graditi svjetliju budućnost za sebe i svijet oko nas. Nova godina je vrijeme i za razmišljanje i za iščekivanje, prilika da produbimo vjeru, ojačamo nadu i dopustimo da ljubav jarko zasja u svijetu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er