CRKVA

Na današnji dan dogodio se atentat na papu Ivana Pavla II: „Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila“

Dana 13. svibnja 1981. na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. U 17 sati i 17 minuta s udaljenosti od 7 metara terorist Ali Ağca ispalio je nekoliko hitaca na papu Ivana Pavla II.

Papa je pogođen s četiri metka i hitno prevezen u bolnicu. Na Trgu svetoga Petra mnoštvo, koje je taj dan došlo sudjelovati na svečanoj audijenciji, plakalo je i molilo se za njega. Teško su ranjene i dvije žene koje su ipak preživjele ranjavanje.

Papu Ivana Pavla prebacili su u kliniku Gemelli, a na putu do nje, bio je pri svijesti. Po dolasku u kliniku izgubio je svijest. Operacija je trajala oko pet sati. Papa je preživio atentat, ali je kasnije imao ozbiljne zdravstvene posljedice. Ali Ağca pripadao je turskoj ekstremističkoj organizaciji Sivi vukovi, a svoj je naum najavio u prijetećem pismo koje je poslao carigradskom patrijarhu. Osuđen je u Italiji na doživotni zatvor, a pomilovao ga je talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi 2000. godine, nakon čega je nastavio služiti zatvorsku kaznu u Turskoj do siječnja 2010. godine zbog ubojstva vlasnika novinske kuće.

Papa Ivan Pavao II. posjetio je Alija Ağcu u zatvoru 1983. i sve mu oprostio. Razgovarali su vrlo tiho pa se ne zna sadržaj razgovora.

Vezani članci

Papa je atentat povezao s Gospinim ukazanjem u Fatimi 1917. godine. U trećoj fatimskoj tajni govori se o stradanju čovjeka u bijelom, a atentat se dogodio baš na dan Gospe Fatimske, 13. svibnja. Godinu dana nakon atentata, Papa je posjetio svetište Gospe u Fatimi u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je jedan od metaka, koji su liječnici izvadili tijekom operacije.

„Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila“, izjavio je Ivan Pavao II. uvjeren kako je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom.

Ovaj događaj neosporno pokazuje kako je njegov život bio vezan za Isusovu majku Mariju, što je isticao i u svom papinskom geslu: Sav tvoj, o Marijo! Kao što je Isusova majka spasila ljudski rod od grijeha rodivši Sina Božjega Isusa, tako je i Gospa Fatimska odvratila metak od srca voljenog pape i dala mu znak kao i cijelom čovječanstvu da je on „oruđe izabrano“ da pronese radosnu vijest da je novi život darovan među sve narode na svojim pastirskim putovanjima. Zato je on i postao „apostol života“ od začeća pa do prirodne smrti.

bitno.net

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er