CRKVA

Vatikan nudi potpuni oprost za jubilarno ‘hodočašće sedam crkava’

Nakon povijesne obnove pročelja Santissima Trinità dei Pellegrini, Crkva će ponuditi priliku za potpuni oprost za jubilarnu godinu 2025.

Šetajući srcem Rima, Rimljani i hodočasnici podjednako prolaze kroz jedno gradilište do drugog dok se Vječni grad priprema za jubilarnu godinu 2025.

Papa će na Badnjak, 24. prosinca 2024., otvoriti vrata Bazilike svetog Petra i inaugurirati Jubilarnu godinu. Na svetkovinu Uzašašća, 9. svibnja 2024., na Večernjim molitvama koje je slavio Sveti Otac pročitana je bula Indikta jubileja 2025. godine.

Završen prvi projekt za jubilarnu 2025. godinu

Uz očekivanih 35 milijuna posjetitelja u Rimu za Jubilarnu godinu, prvi projekt koji će biti dovršen u sklopu Jubilarne godine je značajan. Obnova pročelja Santissima Trinità dei Pellegrini (Presveto Trojstvo hodočasnika) dala je novi život jednoj župnoj crkvi u Rimu.

Crkva izgrađena za hodočasnike

U starom povijesnom središtu Rima nalazi se crkva Presvetog Trojstva hodočasnika s početka 17. stoljeća, posvećena 1616. godine.

Sagradilo ju je Nadbratovstvo Presvetog Trojstva hodočasnika, koje je utemeljio i vodio sveti Filip Neri, s posebnom misijom da dočekuje i pomaže hodočasnicima u Rimu. Crkva stoga svoje korijene vuče iz misije svetog Filipa Nerija, poznatog kao treći rimski apostol, koji je svoje djelovanje posvetio vraćanju vjernika živom i revnom prakticiranju vjere kroz liturgiju, procesije i pobožnosti. Trenutno je pod brigom Svećeničkog bratstva Svetog Petra (FSSP).

Nova fasada

Dana 18. travnja 2024. prvi put je osvijetljeno novoobnovljeno pročelje. Ranije tog dana, projekt je predstavljen u prostoriji za tisak u Zastupničkom domu u Rimu. Posebna nadstojnica Rima Daniela Porro bila je nazočna, kao i župnik otac Brice Meissonnier, FSSP, ističući nužnu suradnju između Crkve i države u promicanju projekata obnove u drevnom gradu poput Rima. “Važna obnova”, rekao je Porro, “dio je projekta koji povezuje kulturu i duhovnost, koji spaja povijest ove crkve i samog grada Rima s inicijativama za nadolazeći Jubilej.” Projekt ističe “oporavak ljepote”, nastavila je. “Nedavno dovršena restauracija pročelja i njezino osvjetljenje prvi su dijelovi većeg posla”, primijetio je rimski dužnosnik, “da se [crkva] vrati u njezino izvorno stanje, u njezin izvorni sjaj.”

Tijekom jubilarne godine hodočasnici u Rim mogu od Nadbratovstva dobiti posebnu hodočasničku ispravu. Jednom tjedno u župnoj crkvi subraća će dočekivati hodočasnike na obred pranja nogu.

Otac Brice objasnio je: “Ovaj ritual koji je želio sveti Filip Neri ponavlja gestu Isusovog pranja nogu svojim učenicima.” To će biti svečani znak početka hodočasničkog jubilarnog hodočašća. Hodočasniku će tada subraća Nadbratovstva dati „vjerodajnicu” koju će potpisati pečatom u svakoj od četiri glavne rimske bazilike: Bazilika svetog Petra, svetog Pavla izvan zidina, svetog Ivana Lateranskog i svete Marije Velike.

U idealnom slučaju, hodočasnik će također posjetiti dodatne tri manje bazilike koje, zajedno s glavnim bazilikama, čine “Hodočašće sedam crkava” svetog Filipa Nerija. Ove tri manje bazilike su Sveti Križ u Jeruzalemu, Sveti Sebastijan i Sveti Lovre izvan zidina.

Na kraju jubilarnog hodočašća, s ovjerenom “vjerodajnicom”, hodočasnik će se vratiti u Santissima Trinità dei Pellegrini po “diplomu”. Diploma će svjedočiti o posjetu četiri glavne bazilike, potrebne za primanje punog oprosta Jubilarne godine, ili sedam bazilika “hodočašća sedam crkava”. Otac Brice istaknuo je: „Ova će diploma biti vidljiv znak i uspomena na završeno jubilarno hodočašće.

www.medjugorje-news.com

Izvor
churchpop

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er