VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Druga Gospa od Guadalupe za koju možda niste čuli

Dok je Djevica od Guadalupe poznata u Meksiku kao svetac zaštitnica zemlje, “španjolska Guadalupe” stoljećima je starija.

U srcu Extremadure (Španjolska) nalazi se svetište koje već dugo zauzima posebno mjesto u srcima i dušama hodočasnika: svetište Naše Gospe od Guadalupe. I da, dok je Djevica od Guadalupe u Meksiku poznata kao svetica zaštitnica zemlje i kraljica Amerike, španjolska Guadalupe ima povijest stoljećima stariju od Gospe Guadalupske u Meksiku.

Podrijetlo “španjolskog Guadalupea” može se pratiti unatrag do kasnog 13. stoljeća, kada je pastir po imenu Gil Cordero došao do nevjerojatnog otkrića dok je čuvao svoje stado uz obalu rijeke Guadalupe (također poznate kao Guadalupejo).

Usred gustog raslinja naletio je na kip Djevice Marije, izrezbaren od tamnog drveta koji je zračio aurom svetosti, koji je odmah zaokupio njegovu pozornost. Pastir je vjerovao da je kip bio skriven tijekom maurskog osvajanja Pirenejskog poluotoka i željno je podijelio svoje otkriće s lokalnom zajednicom. Glas o kipu proširio se poput šumskog požara i uskoro su hodočasnici pohrlili na to mjesto, tražeći Gospin zagovor i blagoslov.

Njihov je žar dosegao novu razinu 1340. godine, kada je kralj Alfonso XI, pobjednik u bitci kod Río Salada (također poznatoj kao bitka kod Tarife) protiv Maura, pripisao svoju pobjedu Bogorodičinom pokroviteljstvu. U znak zahvalnosti, naručio je izgradnju velebnog hijeronimitskog samostana u kojem bi se smjestio kip i služio kao središte za hodočašće i duhovni rast. Dovršen 1389. godine, samostan je cvjetao tijekom sljedećeg stoljeća, postavši svjetionik vjere i učenja koji je privukao učenjake i teologe iz cijele Španjolske.

Slika Gospe od Guadalupea, od milja zvana La Negrita, (tamna Gospa), zbog tamne puti, postala je simbol španjolskog identiteta i izvor inspiracije za generacije vjernika, piše Aleteia.

Ime “Guadalupe” i legenda o kipu

O etimologiji samog imena “Guadalupe” još uvijek se raspravlja. Neki vjeruju da dolazi od arapske riječi “wadi” i latinske riječi “lupus”, što znači “rijeka” odnosno “vuk” – kao u “vučjoj rijeci”. Bez obzira na podrijetlo, ime Guadalupe postalo je neraskidivo povezano s marijanskom pobožnošću u Španjolskoj, posebno u regiji Extremadura. Priča o samoj statui je doslovno legenda. Drevna legenda tvrdi da je tvorac bio sveti Luka Evanđelist u palestinskoj kiparskoj radionici iz 1. stoljeća. Stoljećima se štovao u Ahaji i u različitim bizantskim crkvama.

Papa Grgur Veliki kasnije je dao skulpturu svetom Leandru, nadbiskupu vizigotske Seville. Leander ju je zatim pohranio u pustinjaku na periferiji grada, ali tijekom maurske invazije 711. godine, kršćani Seville sakrili su ga u kutiju u blizini rijeke Guadalupe, smještene u planinama Villuercas u podnožju lanca Altamira.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er