BiHMEĐUGORJEOSTALOSVIJETVIJESTIZANIMLJIVOSTI

Odlican nastup naših djevojčica, HŽRK Međugorje na jednom od najvećih rukometnih turnira u Njemačkoj

Odlican nastup naših djevojčica, HŽRK Međugorje na jednom od najvećih rukometnih turnira u Njemačkoj. Turnir Neusser HV “Quirinus Kids Cup” traje od petka navečer a tu su bili i rukometaši iz Međugorja, gdje se Gospa ukazala šestero djece 1981. godine, piše visokotiražni njemački medij, Rheinische Post Online.

Na otvaranju turnira “Quirinus Kids Cup” u petak u sportskoj dvorani Elmar Frings D-juniori Neusser HV-a susreli su se s bosanskohercegovačkim HRK Međugorje.

Naravno, svatko tko nestane sa scene na pet godina, čak i ne svojom krivnjom, mora se posebno potruditi da se vrati. Međutim, neizmjerno pomaže ako se može aktivirati mreža koja je pažljivo održavana desetljećima. Kada je njemački zaljubljenik u rukomet dr. Wolfgang Spangenberger ponovno počeo tražiti rukometne ekipe za “light verziju” rukometnog turnira, na kojem je na zadnjem izdanju prije dužeg odmora 2019. sudjelovalo 1700 djece i mladih.

Turnir “Quirinus Cup”, koji je dio kalendara velikih događanja grada Neussa od 1983., ali u svom 38. izdanju, nakon Korone i općeg zatvaranja, klasificiran je kao “1. Quirinus Kids Cup” i ponovno se vraća na stare staze. Ali ostali klubovi iz zemalja bivšeg istočnog bloka, koji su sudjelovali na omladinskom turniru kao Što su: HBC Strakonice i Sokol Pisek iz Češke ponovno su u igri, kao i mladi talenti iz Rijeke (Hrvatska), koji su tamo već dugi niz godina.

HŽRK MEĐUGORJE

Često jednostavno propadne sve zbog novca. Npr. Rukometaši iz Mađarske najavili su nastup s dvije ekipe. “Ali putovanje autobusom od Budimpešte do Neussa i natrag koštalo bi 5000 eura”, saznao je Spangenberger. “A avionom trebalo bi platiti 350 eura po osobi.” Isto se odnosi i na mlade ljude iz Moldavije koji su okupljeni u sportskoj školi u Kišinjevu. “Financijska pozadina jednostavno više ne postoji.”

Sportska škola Brabant iz Nizozemske također nudi međunarodni štih. Kao i, vrijedno je pažnje, dva debitanta iz Bosne i Hercegovine. Alen je s kćerima Lenom (16 godina/sada HSV Solingen-Gräfrath) i Mateom (11/TS St. Tönis), koje je za rukomet otkrio Neusser HV, došao na odmor s roditeljima u Široki Brijeg, koji je naseljen gotovo isključivo hrvatskim stanovništvom, kvalificirani socijalni radnik koji je više od 20 godina radio kao sportski koordinator u Srednjoj školi Hulda Pankok u Düsseldorfu, došao je na ideju da dovede rukometaše iz ovog sporta od Splita do Mostara pa do rodnog Neussa. Ono što je najviše iznenadilo samog bivšeg nogometaša je to što je odmah sve uspijelo.

Uz utkamice bilo je vremena i za obilazak grada

HRK Izvidac Ljubuški čak je pravi profesionalni klub, igrao je grupnu fazu Europske lige početkom prosinca sa Füchse Berlin (23:34) i bio u polufinalu Kupa pobjednika kupova protiv Ademar León u sezoni 2004./2005. “Klub je četiri puta bio prvak i smatra se rasadnikom talenata u zemlji”, kaže Hrsto, koji od 3. svibnja puni 50 godina. Prvorazredne su i žene, rukometašice iz Ljubuškog, grada koji ima oko 28.000 stanovnika. Međugorje je manje poznato kao rukometni klub, nego li je poznato po marijanskim ukazanjima. Procjenjuje se da hodočasničko mjesto, gdje se Gospa, Kraljica mira, 1981. godine ukazala šestero mladih, svake godine posjeti i do milijun hodočasnika. Međugorje, smješteno 30-ak kilometara jugozapadno od Mostara i 16 kilometara od granice s Hrvatskom, u Neussu je domaćin ženskoj mladim uzrastima.

Ljubuški, koji je uz granicu sa Hrvatskom i samo 120 kilometara udaljen od Splita, poveo je je i muški i ženski podmladak u omladinskoj selekciji. Kao i većina ekipa, spavaju u učionicama školskog centra na Weberstrasse.

Uistinu treba pohvaliti i naglasiti da su mlade selekcije sa svojim trenerima koje su došle ne samo iz Međugorja nego iz šireg dijela regije prešle 3400 kilometara da bi nastupile na turniru u Neussu .

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er