VJERA I DUHOVNOST

Zašto je Bogojavljenje svetkovina svjetla?

Bogojavljenje je na poseban način usredotočeno na stvarnost Isusa kao svjetla svijeta koje svijetli u tami. Dok se na Božić često gleda kao na veliki blagdan koji slavi Kristovo svjetlo, čini se da blagdan Bogojavljenja još više naglašava ovu stvarnost.

Papa Benedikt XVI. to ističe u svojoj propovijedi na Bogojavljenje 2012. godine: Bogojavljenje je blagdan svjetla. “Ustani, zasjaj; jer dođe svjetlost tvoja i slava Gospodnja obasja te“ (Iz 60,1). Ovim riječima proroka Izaije Crkva opisuje sadržaj blagdana. Onaj koji je svjetlo istinsko i po kojem smo i mi stvoreni da budemo svjetlo, doista je došao na svijet. On nam daje snagu da postanemo djeca Božja (usp. Iv 1,9.12). Jedan od razloga zašto je svjetlost usko povezana s blagdanom Bogojavljenja je priča o mudracima i kako su slijedili zvijezdu kako bi pronašli Isusa.

Bez sumnje je bilo mnogo astronoma u starom Babilonu, ali samo je njih nekoliko krenulo slijediti zvijezdu koju su prepoznali kao zvijezdu obećanja , upućujući im put prema pravom Kralju i Spasitelju. Bili su, kako bismo mogli reći, znanstvenici, ali ne samo u smislu da su tragali za širokim spektrom znanja: željeli su nešto više. Željeli su razumjeti što je to biti čovjek. Papa Benedikt XVI. nastavlja ovo razmišljanje, ukazujući na poseban način na svece kao svjetionike svjetla koji nas vode pravom Božjem svjetlu: Velika zvijezda, prava supernova koja nas vodi dalje je sam Krist.

On je kao da je eksplozija Božje ljubavi, koja uzrokuje da velika bijela svjetlost njegova srca obasja svijet. I možemo dodati: mudraci s Istoka, koji se pojavljuju u današnjem Evanđelju, kao i svi sveci, i sami su postupno postali sazviježđa Božja koja označavaju put. U svim tim ljudima dodir s Božjom riječju je takoreći oslobodio eksploziju svjetla, kroz koju Božji sjaj obasjava naš svijet i pokazuje nam put. Sveci su zvijezde Božje, kojima se prepuštamo voditi k njemu za kojim čezne cijelo naše biće. Slaveći Bogojavljenje, slijedimo zvijezde svetaca, koje nas vode Kristovu svjetlu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er