HRVATSKAVIJESTI

Turski seizmolog: Hrvatski potres imao je dva predznaka

Potresi se ne mogu predvidjeti, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sustav pripremiti za potencijalnu opasnost, kaže seizmolog Haluk Eyidogan

Turski seizmolog Haluk Eyidogan s istanbulskog sveučilišta analizirao je potres koji je 30. listopada pogodio Tursku i odnio 117 života te potres koji je pogodio Hrvatsku 29. prosinca i ugasio sedam života.

– Pojava predšokova, predznakova vrlo je važna sa seizmološkog gledišta. Naravno, potresi se ne mogu predvidjeti, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sustav pripremiti za potencijalnu opasnost. Ako te pojave postanu sve učestalije, može se očekivati potres. To se vidjelo i u našem slučaju, a vjerojatno će i vaši seizmolozi potvrditi istraživanjem isti slučaj – rekao je prof. Eyidogan, pišu 24 sata. Predznakovi su aktivnosti koje su započele 23. prosinca s magnitudom 1,3, a nastavile se 28. prosinca s magnitudama 5,2 i 5.

Objasnio je zašto je Izmir stradao u potresu. – Velike štete u centru Izmira bile su zbog tri čimbenika. To su izmirsko zaljevsko područje koje je smješteno na bazenu koji pojačava potresne valove, neusklađenost s propisima u vezi s potresima, značajan dio zgrada sagrađen je 1990-ih, kad građevinske inspekcije nisu provedene – rekao je.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er