SVECI

Sveti Paškal Bajlonski – franjevački brat laik i mistik

Danas slavimo svetog Paškala, španjolskog franjevca iz šesnaestog stoljeća. Paškal je rođen u seljačkoj obitelji u mjestu Torre Hermosa, u pokrajini Aragon u Španjolskoj. Rođen je oko Uskrsa, pa je zato i dobio ime Paškal. U mladosti je radio kao pastir kod svoga oca, a i tada je bio poznat kao čudotvorac i osoba koja vodi iznimno strog pokornički život. Sam je naučio čitati.

Doživjevši viziju, pridružuje se obližnjoj franjevačkoj zajednici kao brat laik. Većinu života proveo je kao skromni samostanski vratar. I kao franjevac nastavio je provoditi strog asketski život te je gajio živu pobožnost prema Presvetom Sakramentu.

Pripovjeda se da je bio toliko odan ovoj pobožnosti da je, dok je bio na putu po Francuskoj, pred nekim kalvinskim propovjednikom živo i spuno uspjeha branio nauk o stvarnoj Isusovoj prisutnosti u Presvetom Sakramnetu, pa i pred ozbiljnom prijetnjom za vlastiti život. Umro je u samostanu u Villarealu, te je 1690. godine proglašen svetim. Papa Lav XIII. proglasio je Paškala zaštitnikom svih euharistijskih bratovština i euharistijskih kongresa.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button