SVECI

Sveti Jakov Stariji, apostol- zaštitnik Španjolske i patron župe Međugorje

Danas slavimo svetog Jakova apostola. O Jakovljevu životu prije nego je izabran za apostola ne znamo gotovo ništa. Znamo da je bio sin Zebedeja i Salome, i brat apostola Ivana. Starijim se naziva kako bi ga se razlikovalo od drugoga apostola koji se također zvao Jakov.

Sinoptička evanđelja izvještavaju nas da ga je Isus pozvao za apostola s bratom Ivanom dok su s ocem Zebedejem lovili ribe na Genezaretskom jezeru. Jakov je s Petrom i bratom Ivanom spadao u krug povlaštenih Isusovih učenika, koji su nazočili nekim od najvažnijih događaja Njegova života, primjerice Isusovom preobraženju na brdu Tabor. Zbog žestoke naravi, njega i brata mu Ivana nazivali su i “Boanerges”, što znači “sinovi groma”. Isus ih je tako jednom prilikom prekorio kada su htjeli zazvati oganj na neki samarijanski grad koji nije htio poslušati Isusovu poruku.

Prema legendi, Jakov je po Isusovu uzašašću propovijedao evanđelje diljem Izraela. Kasnije je, po istoj legendi, otišao u današnju Španjolsku, gdje je propovijedao daljnjih četrdeset godina. Potom se vratio u Jeruzalem gdje je, prvi od apostola, podnio mučeničku smrt odsijecanjem glave za vrijeme Heroda Agripe.

Tijelo mu je navodno preneseno u Španjolsku i pokopano negdje u blizini današnjeg Santiaga de Compostele. Kasnije je tijelo otkriveno i pokopano u crkvi koja je u srednjem vijeku postala najveće kršćansko hodočasničko središte poslije Rima i Jeruzalema. Sveti Jakov zaštitnik je Španjolske, a atribut mu je školjka jakopska kapica.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker