CRKVAPAPA FRANJO

Što bi putovanje pape Franje u Mongoliju moglo značiti za odnose Vatikana s Rusijom i Kinom?

Sljedeće međunarodno putovanje pape Franje dovest će ga u Mongoliju, demokraciju između dviju autoritarnih sila Rusije i Kine. Kada papa Franjo 1. rujna sleti u glavni grad Ulaanbaatar, postat će prvi papa u povijesti Katoličke crkve koji će posjetiti Mongoliju, ali to bi putovanje moglo imati geopolitičke implikacije izvan zemlje male populacije od samo 1450 katolika.

Mongolija je postsovjetska demokracija koja i dalje ima snažne veze sa svojim geografskim susjedima Kinom i Rusijom, kao i važne diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama, koje Mongolija naziva svojim “trećim susjedom”. U prvom govoru pape Franje u Mongolskoj državnoj palači, papa će se obratiti ne samo mongolskim demokratskim vođama nego i lokalnom diplomatskom zboru, koji uključuje službenike veleposlanstava Rusije, Kine i Sjeverne Koreje. Ovaj govor posebno predstavlja priliku za papu da pošalje poruku Moskvi i Pekingu.

Ruski državni mediji već su signalizirali da pomno prate papin put. Informativna kuća Tass u vlasništvu Kremlja čak je predložila mogućnost zaustavljanja papinskog zrakoplova u moskovskoj zračnoj luci kao “neutralnom” mjestu za susret pape Franje s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom. Tijekom mongolske ere jednostranačke komunističke vladavine u 20. stoljeću, njene političke i gospodarske veze sa Sovjetskim Savezom bile su vrlo jake, a Rusija je i dalje ključni dobavljač energije za tu azijsku zemlju.

Sovjeti su glavnom gradu Mongolije dali njegovo sadašnje ime, Ulaanbaatar, što na ruskom znači “Crveni heroj”, 1924. u čast komunizma. Mongolski jezik koristi ćirilično pismo slično ruskom od 1940-ih, iako je vlada najavila planove za povratak na tradicionalno okomito pismo zemlje do 2025. godine. Danas Mongolija uvozi 90% svojih naftnih proizvoda iz Rusije i suzdržala se od glasovanja u UN-u kojim je osuđena ruska invazija na Ukrajinu. Rat u Ukrajini pojavio se u mnogim Papinim govorima tijekom njegovih međunarodnih putovanja u protekloj godini, uključujući i govor vladinim čelnicima u postsovjetskom Kazahstanu, gdje je Papa pozvao na okončanje “besmislenog i tragičnog rata” u Ukrajini.

Vezani članci

Zbog svoje jedinstvene uloge kao euroazijske demokracije, Mongolija je istaknuta kao mjesto za moguće mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije. Putovanje pape Franje u Mongoliju dolazi usred vatikanske mirovne misije koju vodi kardinal Matteo Zuppi, koji je diplomatski posjetio Kijev, Moskvu i Washington, a Papa ga je također zamolio da nastavi vatikansku “mirovnu ofenzivu” u Pekingu, piše CNA

Mongolija dijeli granicu od gotovo 3000 milja s Kinom, koja je ujedno i najznačajniji ekonomski partner Mongolije. Povijesno gledano, Mongoli su osvojili cijelu Kinu tijekom 13. stoljeća, a kasnije je Mongolija bila dio kineske dinastije Qing više od dva stoljeća, pa bi se moglo tvrditi da je ovo najbliže što je Katolička crkva ikad došla papinom putovanju u Kinu. Novoizabrani kineski kardinal Stephen Chow iz Hong Konga rekao je da će otputovati u Mongoliju na Papino putovanje s delegacijom od oko 30 hongkonških katolika.

Ranije ove godine, Chow je postao prvi hongkonški biskup koji je službeno posjetio Peking u gotovo 30 godina. Dok je papa Franjo u Mongoliji, Komunistička partija Kine uvest će nova vjerska ograničenja, pod nazivom “Propisi o upravljanju mjestima vjerskih aktivnosti”, koja stupaju na snagu 1. rujna. Ograničenja zabranjuju prikazivanje vjerskih simbola na otvorenom, zahtijevaju propovijedanje kako bi “odražavali temeljne socijalističke vrijednosti” i ograničili sve vjerske aktivnosti na vjerske objekte koje je odobrila vlada, prema China Aidu.

Kineska ograničenja vjerskih sloboda podjednako će utjecati na kršćane i budiste, uključujući regije Tibeta i unutarnje Mongolije, što bi moglo biti potencijalna točka razgovora o budističko-katoličkoj međureligijskoj dimenziji putovanja pape Franje u Mongoliju. Papa, koji je prethodno primio izaslanstvo mongolskih budističkih vođa u Vatikanu, trebao bi sudjelovati na međureligijskom sastanku u Ulaanbaataru 3. rujna.

Odnosi Vatikana i Kine imali su tešku godinu. Prošlog mjeseca Vatikan je objavio odluku pape Franje da odobri imenovanje šangajskog biskupa kojeg su prethodno postavile kineske vlasti bez odobrenja Svete Stolice. Bilo je to drugo neovlašteno imenovanje od strane Pekinga od studenog 2022. Kina trenutno dominira trgovinom Mongolije, a Mongolija šalje 86% svog izvoza u Kinu. Ugljen čini većinu kineskog uvoza iz Mongolije. Tijekom šestodnevnog putovanja mongolskog premijera u Kinu ovog ljeta, premijer je govorio o podizanju kinesko-mongolskih odnosa “na nove visine” i potpisao ugovor za izgradnju željezničke veze vrijedne 1,8 milijardi dolara za daljnje proširenje trgovinske i gospodarske suradnje između dvije zemlje, poticaj budućem kineskom uvozu mongolskog ugljena.

Naime, Mongolija je također pristala produbiti suradnju u iskopavanju metala rijetkih zemalja sa svojim “trećim susjedom”, Sjedinjenim Državama, tijekom službenog državnog posjeta premijera Washingtonu ranije ovog mjeseca. SAD je također potpisao sporazum “Otvoreno nebo” s Mongolijom, otvarajući put Mongolian Airlinesu da po prvi put leti u Sjedinjene Države. Papa Franjo planira otputovati u vanjsku Mongoliju tijekom nadolazećeg vikenda za Praznik rada. Tijekom četverodnevnog putovanja, Papa bi se trebao sastati s vladinim čelnicima, uključiti se u međureligijski dijalog i služiti misu za malobrojno katoličko stanovništvo u zemlji.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er