VJERA I DUHOVNOST

Prava molitva je uvijek vapaj, rođen iz očaja

Mnogo puta se u životu osjećamo u mraku, ne vidimo smisao, ne znamo kamo da idemo. Najbolje što možemo učiniti je moliti, vapiti Gospodinu. Prava molitva je uvijek vapaj, to nije ugodna molitva, to je molitva koja proizlazi iz dubine našeg očaja.

U ono vrijeme kad je Isus odlazio odande pođu za njim dva slijepca vičući: “Smiluj nam se, Sine Davidov!” A kad uđe u kuću pristupe mu slijepci. Isus im kaže: “Vjerujete li da mogu to učiniti?” Kažu mu: “Da, Gospodine!” Tada se dotače njihovih očiju govoreći: “Neka vam bude po vašoj vjeri.” I otvoriše im se oči.

A Isus im zaprijeti: “Pazite da nitko ne dozna!” Ali oni, izišavši, razniješe glas o njemu po svem onom kraju.

Mt 9,27-31

Jučerašnje evanđelje stavlja pred nas pravu školu molitve. Scena je jednostavna: Isus odlazi, ali ga doslovno progone dva slijepca koji traže iscjeljenje: za njim su išla dva slijepca vičući: «Sine Davidov, smiluj nam se». Krici nisu gesta grubosti, već gesta potpunog očaja. Prava molitva je uvijek vapaj, to nije ugodna molitva, to je molitva koja proizlazi iz dubine našeg očaja.

Biti slijep znači živjeti u mraku, ne vidjeti. Mnogo puta u životu osjećamo u mraku, ne vidimo smisao, ne znamo kamo da idemo. Najbolje što možemo učiniti je moliti, a ne prepustiti se toj tami, i zavapiti Gospodinu kako vrlo često čitamo u psalmima. Međutim, Isus čeka da uđe u kuću kako bi im se obratio: Kad je ušao u kuću, pristupe mu slijepci, a Isus im reče: “Vjerujete li da ja to mogu?” Kuća simbolizira intimnost, osobni odnos, licem u lice, piše Aleteia.

Molitva mora postati intimnost, mora moći sazrijevati u odnosu licem u lice s Isusom. Samo nas tako On može doista pitati vjerujemo li u Njega: Odgovoriše mu: “Da, Gospodine!” Zatim im dotače oči i reče: Neka vam bude po vjeri vašoj. I otvoriše im se oči. Bog ne djeluje magijom nego vjerom. A vjera se izražava samo u osobnom odnosu s Isusom.

Naučiti moliti znači ne prepustiti se tami s kojom se susrećemo u životu, radije iskoristiti te okolnosti upravo da dublje uđemo u svoj odnos s Kristom do te mjere da možemo ispovijedati svoju vjeru upravo u mraku i tako vidjeti čudo viđenja. opet opet, odnosno sam život na novi način.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er