PAPA FRANJO

Papa Franjo: Neka Bog okonča sve ratove koji krvave svijet

U tradicionalnoj poruci Urbi et orbi – Gradu i svijetu, upućenoj nakon mise na Nedjelju uskrsnuća Gospodinova, papa Franjo je zazvao dar mira za Ukrajinu te uputio Bogu molitvu da izlije uskrsno svjetlo na ruski narod.

Molio je za Siriju, Libanon i Svetu zemlju, te uputio apel kako bi mučenici Rohingya u Mjanmaru pronašli pravdu i utjehu za žrtve terorizma u Africi. Papa je povjerio Gospodinu kršćanske zajednice koje Uskrs danas slave u posebnim okolnostima, kao što su one u Nikaragvi i Eritreji

Mir za Ukrajinu i molitva da Bog izlije uskrsno svjetlo na ruski narod. Zatim dijalog između Izraelaca i Palestinaca, blizina s onima koje je pogodio potres u Siriji i u Turskoj, utjeha za napaćeni Haiti, pomoć za Mjanmar i pravednost za mučenike Rohingya; utjeha za žrtve terorizma u zapadnoj Africi, te potpora kršćanskim zajednicama koje Uskrs slave u posebnim okolnostima, kao što su one u Nikaragvi i Eritreji te na drugim mjestima gdje je zabranjeno slobodno ispovijedanje vlastite vjere.

Papa Franjo je iz Lože blagoslova, središnje lože vatikanske bazilike, pred 100.000 vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra, u poruci i blagoslovu Urbi et orbi – Gradu i svijetu, upućenoj nakon mise slavljene na današnju Nedjelju uskrsnuća Gospodinova, na Trgu svetoga Petra, zazvao od Boga darove mira za svijet koji je prečesto obavijen tamom i tminama.

Vezani članci

Draga braćo i sestre, Krist je uskrsnuo!

Prijelaz iz smrti u život

Sveti je Otac najprije podsjetio na značenje Uskrsa. U Isusu se dogodio odlučujući prijelaz čovječanstva: onaj iz smrti u život, iz grijeha u milost, iz straha u povjerenje, iz očaja u zajedništvo.

U njemu, Gospodaru vremena i povijesti, želim svima s radošću u srcu reći: Sretan Uskrs!

Most prema životu

U poruci se Papa spomenuo bolesnih, siromašnih, starijih osoba i onih koji prolaze kroz trenutke kušnje i umora. Nismo sami: Isus, Živi, s nama je zauvijek. Neka se raduju Crkva i svijet, jer se danas naše nade više ne razbijaju o zid smrti, već nam je Gospodin otvorio most prema životu.

Požurimo hoditi prema miru

Nada nije privid, ona je istina! – istaknuo je potom Papa. Put čovječanstva od Uskrsa pa nadalje, obilježen je nadom, brže napreduje. Štoviše, postaje trčanje. Čovječanstvo je stoga pozvano požuriti u susret uskrslom Kristu.

Požurimo i mi rasti na putu uzajamnog povjerenja: povjerenja među pojedincima, među ljudima i narodima. (…) Požurimo prevladati sukobe i podjele i otvorimo svoja srca onima koji su najpotrebitiji. Požurimo hoditi stazama mira i bratstva. Radujemo se konkretnim znakovima nade koji nam stižu iz toliko zemalja, počevši od onih koje nude pomoć i gostoprimstvo onima koji bježe od rata i siromaštva.

Molitva za Ukrajinu

Na tom putu, međutim, ima još mnogo kamenja spoticanja, koje našu put prema Uskrslom Gospodinu čini mukotrpnom i zamornom. Njemu upućujemo svoju prošnju: pomozi nam trčati prema tebi! Pomozi nam otvoriti naša srca!

Sve su to oni ratovi, bratoubilačke podjele, neprijateljstva i nasilja koji krvave svijet. Papa ih je pojedinačno spomenuo počevši od napaćene Ukrajine.

Pomozi voljenom ukrajinskom narodu na putu do mira, a nad ruski narod izlij uskrsno svjetlo. Utješi ranjene i one koji su u ratu izgubili svoje najmilije i daj da se ratni zarobljenici zdravi vrate svojim obiteljima. Otvori srca cijele međunarodne zajednice da radi na okončanju ovog rata i svih sukoba koji u svijetu izazivaju krvoprolića, počevši od Sirije, koja još uvijek čeka mir.

Blizina sa žrtvama potresa u Siriji i Turskoj

I dalje u misleći na Siriju, Papa je zatražio potporu – od Boga i od svijeta – za žrtve potresa koji je razorio i Tursku.

Podrži one koji su pogođeni snažnim potresom u Turskoj i Siriji. Molimo za one koji su izgubili članove obitelji i prijatelje i ostali bez doma: neka prime utjehu od Boga i pomoć od obitelji narodâ.

Dijalog u Svetoj zemlji i u Libanonu

Na ovaj ti dan, Gospodine, povjeravamo grad Jeruzalem, prvog svjedoka tvojega uskrsnuća – rekao je potom Sveti Otac te izrazio zabrinutost zbog napada posljednjih dana koji ugrožavaju željeno ozračje povjerenja i međusobnog poštovanja, prijeko potrebno za nastavak dijaloga između Izraelaca i Palestinaca, kako bi mir vladao u Svetom gradu i cijeloj regiji.

Jednako snažno Papa je uputio apel za Libanon, koji još uvijek traži stabilnost i jedinstvo, kako bi prevladao podjele i svi građani radili zajedno za opće dobro te zemlje.

Haiti i Tunis

Rimski biskup ne zaboravlja ni dragi tuniski narod, posebno mlade i one koji trpe zbog socijalnih i ekonomskih problema, da ne izgube nadu i da surađuju u izgradnji budućnosti mira i bratstva.

Svrni svoj pogled na Haiti koji već nekoliko godina trpi zbog teške društveno-političke i humanitarne krize i podupri predanost političkih čimbenika i međunarodne zajednice u traženju konačnog rješenja za brojne probleme koji pogađaju to silno napaćeno stanovništvo.

Procesi pomirenja u Africi

Papa se potom spomenuo Afrike, posebno Etiopije i Južnoga Sudana, sa željom da se učvrste mirovni i procesi pomirenja koji se poduzimaju u tim zemljama te da se okonča nasilje u Demokratskoj Republici Kongo. Zamolio je također utjehu za žrtve međunarodnog terorizma, posebno u Burkini Faso, Maliju, Mozambiku i Nigeriji.

Potom je upravio molitvu:

Podupri, Gospodine, kršćanske zajednice koje danas slave Uskrs u posebnim okolnostima, kao što su Nikaragva i Eritreja, i sjeti se svih onih kojima se priječi slobodno i javno ispovijedati svoju vjeru.

Pomoć za Mjanmar, pravednost za Rohingye

Pomozi Myanmaru hodati stazama mira i prosvijetli srca odgovornih kako bi mučenici Rohingya pronašli pravdu – dodao je Papa.

Utješi izbjeglice, prognanike, političke zatvorenike i migrante, posebno one najranjivije, kao i sve one koji trpe zbog gladi, siromaštva i štetnih posljedica trgovine drogom, trgovine ljudima i svih oblika ropstva.

Neka nitko ne bude diskriminiran

Na kraju je papa Franjo molio Gospodina da nadahne vođe naroda, da nijedan muškarac ili žena ne bude diskriminiran i pogaženog dostojanstva; kako bi se uz puno poštovanje ljudskih prava i demokracije liječile te društvene rane.

Neka se uvijek i jedino teži općem dobru građana, jamči sigurnost i potrebni uvjeti za dijalog i miran zajednički život – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er