VJERA I DUHOVNOST

Ovo su biblijske figure koje bi trebale sadržavati i tvoje jaslice

Iz godine u godinu prikazu scene Rođenja Gospodnjeg stalno se nešto dodaje ili oduzima. Kako se ne bismo izgubili – neka nam Biblija bude vodič, i ne zaboravimo: magare! Biblijske figure koje bi trebale sadržavati i tvoje jaslice

Ukoliko se oslonimo na Sveto pismo, samo je oko deset likova prisutno u sceni rođenja…

Sveta Obitelj
„I pohite (pastiri) te pronađu MarijuJosipa i novorođenče gdje leži u jaslama“ (Lk 2,16).  Očito je, dakle, da su uz Isusa, Marija i Josip glavni likovi. Ponekad nastaje rasprava: treba li djetešce Isus biti „skriveno“ do Badnje noći? Ili ga možemo staviti u jasle već na početku došašća? Svaka obitelj može slijediti vlastite tradicije i glavna je stvar da je Isus prisutan.

Anđeo Gospodnji
„Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No, anđeo im reče: ‘Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest. Veliku radost za sav narod!’“ (Lk 2,9-10). Anđeo nije tu kako bi „bio lijep“ iznad jaslica. Bog ga šalje pastirima, te stoga ima posebno mjesto u prizoru rođenja.

Pastiri
„A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada“ (Lk 2,8). Pastiri su prvi koji su obaviješteni o Isusovu rođenju, te su mu se prvi poklonili. Zbog toga i ovce imaju svoje mjesto i u rođendanskoj sceni – pastir i dvije ovce dovoljni su da predstavljaju stada.

Mudraci
„(Mudraci) uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu“ (Mt 2,11). Oni se pojavljuju samo u Matejevu evanđelju, te se vjeruje da su bili perzijski učenjaci. Imena GašparMelkior i Baltazar dobili su tek u 6. stoljeću. Samo zato što nude tri dara, ​​iz narodne je tradicije zaključeno da su ih bila trojica. Oni su smješteni malo dalje od jaslica kako bi pokazali da su na putu.

Magarac i vol
Sviđalo se to ljubiteljima jaslice ili ne, magarac i vol ne navode se u kanonskim knjigama Svetog pisma, stoga ih ne smatramo nužnima. No, ta popularna tradicija uvođenja i njih svoj korijen vuče iz apokrifa Pseudo-Matejevo evanđelje gdje je zapisano: „Dva dana nakon Gospodinova rođenja Marija je napustila špilju, ušla u staju i stavila Dijete u jasle, a vol i magarac, povijajući koljena, klanjali su mu se.“

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er