CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Sveta obitelj kao uzor za sretan brak

Kako nas Isus, Marija i Josip mogu uputiti na pravi put u svakodnevnom životu? Pogledajte glagole akcije pripisane Mariji i Josipu u evanđeljima ovog Božića: Marija je “povjerovala”, rekla “neka mi bude po tvojoj riječi”, “zamotala ga” i “položila” u jasle. Josip je “uzeo Mariju”, “krenuo” u Betlehem, “ustao” iz sna i “odveo dijete i majku” noću u Egipat. Ako osjećaji ljubavi izumru u vašem braku, učinite ono što su oni učinili – djelujte. Osjećaji slijede akcije, a ne obrnuto.

Kako lekcije Svete obitelji primijeniti u svakodnevnom životu? Evo četiri načina koje predlaže Tom Hoopers, prenosi Aleteia.

Bog čini stvari za vas puno težima – i puno sretnijima

Znam svećenika koji je rekao: “Marija je dobila Isusa i tada su počele sve njezine nevolje.” To je istina. Čak i oni kojima je Bog dao posebnu zadaću – posebno oni  – mogu očekivati ​​da će stvari postati teže, a ne lakše. To vidimo svakog Božića:  budući da ih je Bog izabrao, Marija i Josip morali su putovati, dobiti dijete u jaslicama, a zatim pobjeći u Egipat.

Ako imate Krista u svom obiteljskom životu, to ne znači da problemi nestaju. Tu su nove razine planiranja koje se moraju dogoditi, nove dužnosti i nove zabrane.

Bi li Marija i Josip bili sretniji u mirnom nazaretskom životu, bez anđela, bez zlata, tamjana i smirne? Naravno da ne. Pa čak i da su imali život bez problema, život bez božanske svrhe, bez prijateljstva s Bogom, vjerski  obred bio bi mnogo manje radostan – kako za njih, tako i za nas. Naravno, ne mislim reći da je život bez Boga život bez patnje. Kako kaže mudra izreka: “U životu imamo dvije mogućnosti: trpjeti s Kristom ili trpjeti bez njega.”

Mane vašeg supružnika su ono što vas spašava.

Josip se nije morao nositi s Marijinim grijesima, a ne znamo ništa ni o Josipovim grijesima s kojima se Marija trebala nositi, ali znamo da je ona morala otputovati u Betlehem zbog njega, a da je on morao živjeti sasvim drugačiji brak da bi bio s njom. Kod nas je gore. U ranim godinama našeg braka – a, istini za volju, kasnije, također – mane supružnika čine nam se kao živa noćna mora. Smatramo da smo cijeli svoj život stavili u orbitu nekoga tko je preglasan ili previše tih; previše sebičan ili previše osjetljiv; previše neuredan ili prestrog. U stvari, ispada da su stvari koje vas glačaju i bruse poput brusnog papira upravo one koje izravnavaju vaše grube rubove. Shvaćanje da nikada nećete imati život kakav želite prvi je neophodan korak da naučite kako život nije u tome da imate stvari koje želite. Na kraju, “savršeni” supružnik koji je ispunio svaku vašu sebičnu želju bio bi prava noćna mora.

Naučite da je umiranje jedini način da dođete do neba

Još jedan paradoks obiteljskog života je pojačana bol zbog gubitka članova obitelji. Isus, Marija i Josip vidjeli su to u mudračevu daru smirne, smoli koja se koristi za pripremu tijela za pokop. Kad je došlo do Herodovog masakra nad nevinima, moglo se činiti da je dar primjeren jer bi ga i sami odmah trebali. Na vjenčanju mog sina, obitelj mladenke morala je ostaviti baku koja je ulazila u hospicij. Brak nam smrt približava više nego ikad, jer osjećamo gubitak najmilijih dviju obitelji. Nebo je jedini prihvatljivi odgovor na misterij smrti. Molitva za spas duša ima moć dopustiti da smrtna bol dovede do veće ljubavi, a ne do većeg očaja.

Naučite da je služiti biti poput Boga; biti služen nešto manje 

Brak nas dovodi u položaj da moramo služiti drugima, a mi druge stavljamo u položaj u kojem oni služe nama. Služenje donosi sklad i sreću, a očekivanje da će biti posluženi rađa nesklad i nesuglasice. To je razumno. Pogledajte kako se Bog ponaša. Mi postojimo samo zato što nas Bog održava u postojanju. Njegova providnost daje nam ono što trebamo, Njegovi darovi privređuju nam plaću, Njegova nada drži nas na životu.

Ako je Bog posvetio svoje postojanje da bi služio vama, ni vi se ne biste trebali bojati dati svoj život služeći nekome drugome.

Pogledajte glagole akcije pripisane Mariji i Josipu u evanđeljima ovog Božića. Marija je “povjerovala”, rekla “neka mi bude po tvojoj riječi”, “zamotala ga” i “položila” u jasle. Josip je “uzeo Mariju”, “krenuo” u Betlehem, “ustao” iz sna i “odveo dijete i majku” noću u Egipat. Ako osjećaji ljubavi izumru u vašem braku, učinite ono što su oni učinili – djelujte. Osjećaji slijede akcije, a ne obrnuto.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er