CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Nevjerojatna otkrića treće fatimske tajne: Bit će patnja u vremenu koje dolazi, Sotona neće…

Treća fatimska tajna svjedočanstvo je koju je 3. siječnja 1944., po naredbi biskupa Leirije, sastavila sestra Lucija, vezano uz treći dio tajne otkrivene 13. srpnja 1917. u Covi da Iriji, Fátima. Tekst je najprije bio čuvan u zapečaćenoj omotnici kod biskupa Leirije, a 4. travnja 1957. predan je u Tajni arhiv Svete stolice, da bi ga objavio papa Ivan Pavao II. na prijelazu iz drugog u treće tisućljeće donosi Aleteia. Tekst glasi ovako:

“Nakon dva dijela koja sam već iznijela, vidjeli smo lijevo i malo iznad Naše Gospe anđela s ognjenim mačem u lijevoj ruci; svijetlio je i izbacivao vatrene iskre i činilo se da će zapaliti svijet; ali iskre su se gasile u doticaju sa sjajem koji je izlazio Našoj Gospi iz njene desne ruke prema njemu: anđeo je desnom rukom pokazivao prema zemlji, viknuo je jakim glasom: ‘Pokora, pokora, pokora!’ I u ogromnoj svjetlosti ugledasmo Boga: nešto slično kao što se ljudi vide u ogledalu kada prolaze ispred ogledala. Za jednog biskupa obučena u bijelo imali smo predosjećaj da je to bio sveti otac. Razni drugi biskupi, svećenici, redovnici i redovnice uspinjali su se na strmu planinu, na čijem se vrhu nalazio velik križ, napravljen od stabla nalik hrastu plutnjaku s korom. Prije no što je stigao na vrh, sveti otac je nesigurnim korakom prošao kroz veliki polurazrušeni grad, drhteći, shrvan bolom i mukom, molio je za spas duša mrtvaca koji su ležali po putu. Stigavši na vrh planine, kleknuo je u podnožju velikog križa i tad ga je ubila skupina vojnika, pogodivši ga vatrenim oružjem i strijelama. Na isti su način umrli i biskupi, svećenici, redovnici i redovnice te mnoštvo laika, iz različitih klasa i staleža. Sa svake strane križa stajala su dva anđela. Oni su u kristalnim posudama, koju je svaki od njih držao u ruci, skupljali krv mučenika te njome škropili duše koje su se približavale Bogu.”

U svibnju 2017. godine navršilo se je 100 godina od Marijinih ukazanja u Fátimi. Cijelo to stoljeće vjernici diljem svijeta razmišljali su o tome što se krije iza treće, neotkrivene fatimske tajne. No s. Lucija je rekla da njezino tumačenje ne pripada pojedincima, već Crkvi, naglasivši da jedino Crkva može protumačiti znakove i simbole koje je Gospa u Fátimi poručila vjernicima te biti pouzdan vodič u razumijevanju onoga što nam Bog želi otkriti. Crkva je to i učinila 2000. godine, kad je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, predstojnik Kongregacije za nauk vjere, a kasniji papa Benedikt XVI., objavio dugačak teološki komentar i tumačenje čuvene „treće tajne”. U svojem komentaru objašnjava znakove i simbole u Gospinim porukama i izlaže nam nevjerojatna otkrića.

Donosimo pet nevjerojatnih otkrića sadržanih u tzv. trećoj fatimskoj tajni, koju je Gospa predala s. Luciji, a koju objašnjava kardinal Ratzinger (danas papa u miru). „POKORA! POKORA! POKORA!1. „Ključ za razumijevanje treće tajne jest trostruk zaziv: ‘Pokora! Pokora! Pokora!’ To podsjeća na početak evanđelja: ‘Obratite se i vjerujte evanđelju!’ (Mk 1, 15) Razumjeti znakove vremena znači prihvatiti poziv na pokoru – i obratiti se i vjerovati. To je odgovor koji od nas traži sadašnji povijesni trenutak, koji karakteriziraju ozbiljne opasnosti prikazane u slikama koje slijede.” Središnja je poruka Gospe u Fátimi „pokora”. Gospa je snažno htjela potaknuti svijet na potrebu odbacivanja zla te činjenja pokore za grijehe. To je ključ za razumijevanje te „tajne”. Sve se vrti oko potrebe za pokajanjem.

ZANEMARILI SMO GORUĆI MAČ 2. „Anđeo s gorućim mačem pokraj Majke Božje podsjeća na slične slike u Otkrivenju. On predstavlja prijetnju suda koja se je nadvila nad svijet. Danas nam se više ne čini samo običnom maštarijom zamisao da bi svijet mogao biti spaljen do pepela u ognjenu jezeru. Ta čovjek sam, sa svojim izumima, može uporabiti gorući mač. Ukazanje nam pruža i spasonosnu utjehu u obliku Majke Božje, koja stoji nasuprot sili uništenja i koja poziva na pokoru da bi se zaustavila ta sila. To je najteži dio u ukazanjima. Čini se da nas Bog sve može pokositi ognjenim mačem. Međutim kardinal Ratzinger objašnjava da je gorući mač nešto što sami stvaramo (poput atomske bombe), a ne nešto što dolazi s neba. Dobra je vijest za nas što se je u ukazanju gorući mač „ugasio pri dodiru s Gospinim sjajem” i nakon poziva: „Pokora! Pokora! Pokora!” Bezgrešna ima zadnju riječ i njezina moć može zaustaviti svaku kataklizmu.

BUDUĆNOST NIJE ZADANA 3. „Treba naglasiti važnost ljudske slobode: budućnost nije zadana činjenica i nije zapisana u kamenu. Slika koju su djeca vidjela nije slika zadane budućnosti u kojoj se ništa ne može promijeniti. Štoviše, smisao ukazanja jest naglasiti ljudsku slobodu i potaknuti ljude da se tom slobodom koriste za dobro. (…) (Ukazanje) želi pokrenuti snage promjene u pravom smjeru.” Suprotno od popularnog vjerovanja, Gospina ukazanja u Fátimi nisu slika onoga što će se dogoditi. Ona su slika onoga što bi se moglo dogoditi ako ne odgovorimo na Majčin poziv na pokoru i obraćenje srca. Mi imamo slobodnu volju i trebamo ju koristiti na dobro čovječanstva.

KRV MUČENIKA SJEME JE CRKVE 4. „Zaključni dio ‘tajne’ … jest utješna vizija, koja želi zacijeliti povijest krvi i suza iscjeljujućom snagom Božjom. Ispod križa anđeli skupljaju krv mučenika i njome daju život dušama, koje tako dolaze k Bogu. (…) Kao što je iz Kristove smrti, iz njegova probodenog boka rođena Crkva, tako je i smrt mučenika plodonosna za budućnost Crkve. Stoga je treći dio ‘tajne’, toliko zastrašujući u početku, završen slikom nade: nijedna patnja nije uzaludna i progonjena Crkva, Crkva mučenika, postaje putokaz ljudima u potrazi za Bogom.” Istina je da ukazanje sadrži mnogo patnje i progona, ali oni nisu uzaludni. Crkva će možda mnogo patiti u budućnosti i tomu se ne treba čuditi. Crkva prolazi progonstva još od Kristova raspeća, a naše će sadašnje muke uroditi plodom u budućnosti.

„JA SAM POBIJEDIO SVIJET!” 5. „’Moje će Bezgrešno Srce pobijediti.’ Što to znači? Srce otvoreno Bogu, pročišćeno kontemplacijom Boga, snažnije je od oružja svake vrste. (…) Zli ima vlast nad svijetom … on ima moć jer naša slobodna volja stalno odluta od Boga. Ali … sloboda izabiranja zla nema više zadnju riječ … riječ koja će nadjačati jest ova: ‘U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!’ (Iv 16, 33) Fatimska poruka poziva nas da vjerujemo tomu obećanju.” Da zaključim, fatimska tajna daje nam nadu u svijetu razdiranu pohlepom, sebičnošću i ratom. Sotona neće pobijediti i njegove zle planove osujetit će Bezgrešno Srce Marijino. Bit će patnja u vremenu koje dolazi, ali ako se čvrsto držimo Isusa i njegove Majke, bit ćemo nepobjedivi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button