OSTALOVJERA I DUHOVNOST

Ljubomorni ste na tuđe blagoslove? Ovi će vam savjeti pomoći da rastete u zahvalnosti!

Danas više nego ikad, zahvaljujući društvenim mrežama, možemo u svakom trenutku vidjeti blagoslove u životima drugih osoba – od odmora, talenata, ljetnih kampova, obiteljskoga života pa čak i onoga što drugi kuhaju ili jedu za večeru. Društveni mediji su alat za dijeljenje, ali i “zmaj” kojega je potrebno pripitomiti da ne bismo pali u iskušenje i postali ljubomorni zbog tuđih blagoslova.

Ako ste poput mene, onda lako zaboravljate na Božju providnost jer ste previše usredotočeni na tuđe blagoslove, piše Emily Jaminet za Catholic Digest. Živimo u kulturi koja nas neprekidno potiče da želimo više od onoga što drugi imaju – i to odmah!

Uvijek iznova nailazimo na iskušenja i pružaju nam se brojne mogućnosti u kojima iz perspektive gubimo svoje blagoslove, želimo više i zaboravljamo da nam je ono što nam je Gospodin dao i više nego dovoljno. Nama kršćanima, život ukorijenjen u zahvalnosti presudan je za rast vjere.

Život nije savršen s druge strane ekrana!

Primjerice, kada smo na internetu, uistinu moramo biti svjesni sebe i svih smrtonosnih zamki koje nas vode do osobnog grijeha. Kako to da u samo nekoliko minuta možemo izgubiti temelj i perspektivu?

Lako je biti ljubomoran na tuđe blagoslove onda kada se radi o nečemu što i sami želimo. Možda se zateknemo u želji, htijenju ili vjerovanju da bismo možda trebali imati te blagoslove… možda čak i život svoga susjeda! Pokušajte održati zahvalnost u svome srcu i izbjegavajte svaku bližu grešnu prigodu.

Danas više nego ikad, zahvaljujući društvenim mrežama, možemo u svakom trenutku vidjeti blagoslove u životima drugih osoba – od odmora, talenata, ljetnih kampova, obiteljskoga života pa čak i onoga što drugi kuhaju ili jedu za večeru. Društveni mediji su alat za dijeljenje, ali i “zmaj” kojega je potrebno pripitomiti da ne bismo pali u iskušenje i postali ljubomorni zbog tuđih blagoslova.

Naučite njegovati zahvalnost u svom srcu!

Pokušajte održati zdravu perspektivu svoga života i života drugih! Zapamtite, život nije savršen s druge strane ekrana i umjesto toga naučite njegovati zahvalnost u svom srcu kako biste mogli otkriti istinsku kršćansku radost. Donosimo jednostavne savjete kako rasti u zahvalnosti!

Molitva utječe na našu perspektivu

Ako se borite sa zahvalnošću, donesite taj problem pred Gospodina u molitvi! Zamolite Gospodina za više milosti da biste mogli prihvatiti svaki trenutak života onakvim kakav jest i da biste prevladali ono što vas koči da budete zahvalni.

Okružite se ljudima koji su zahvalni za život

Zahvalnost je važna vrlina i proizlazi iz poniznosti. “Ako su duše ponizne, bit će potaknute da zahvaljuju”, rekla je sv. Terezija iz Ávile. Moramo prevladati želju da budemo “savršeni na društvenim mrežama” ili da vjerujemo da će nam ova vrsta savršenstva donijeti sreću.

Materijalizam potiče našu nezahvalnost

Naša kultura i pohlepa često nas vode u začarani krug materijalizma: Što više dobivamo, to više želimo. Materijalizam dovodi do razmišljanja “daj mi” u kojem “stvari” ispunjavaju prazninu našega srca. Važno je usredotočiti se na nematerijalni svijet u kojem svoju zahvalnost dijelimo riječima potvrde, ljubaznim djelima i zahvalnosti u molitvi.

To se posebno odnosi na odgoj djece. Zapravo ih ne trebamo uvijek “nagraditi” stvarima, već možemo potvrditi njih i njihovo dostojanstvo kao djece Božje. Pokušajte moliti prije velike ili spontane kupnje.

Procijenite hoće li neki predmet donijeti vama ili vašoj obitelji trajnu radost. Hoće li u roku od tjedan dana završiti u košu za smeće? Umjesto toga, nagradite ih iskustvima, budite svrhoviti u tome kako izražavate ljubav prema drugima i izbjegavajte zamku da materijalizam dovodi do sreće.

Odbiti oprostiti kao glavna zapreka zahvalnosti

Kada odbijemo oprostiti, to nas dovodi do tvrdog srca. Razmislite o tome da oprostite onima koji su vas povrijedili ili vas lišili vaše radosti. Nastojte popraviti taj odnos. Kada nastojimo ojačati svoje odnose s drugima, približavamo se Kristu i rastemo u zahvalnosti.

Briga i tjeskoba udaljuju nas od zahvalnosti

Dokazana je izravna veza između vremena provedenog na zaslonu i tjeskobe, posebno kod naših tinejdžera. Sv. Pavao kaže: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu” (Fil 4, 6-7).

Ako ste tjeskobni i pod stresom, dajte si oduška i odmorite se. Odvojite se od drugih i provedite neko vrijeme u prirodi ili idite na euharistijsko klanjanje u tišini pred Isusom.

Zaključimo ovim snažnim riječima sv. Ivana Pavla II.: “Sjećajte se prošlosti sa zahvalnošću… živite sadašnjost s entuzijazmom i radujte se budućnosti s povjerenjem” (Na početku novog tisućljeća, 1). Kada sa zahvalnošću gledamo u prošlost, to ne samo da stvara lijepe uspomene, već nam pomaže da idemo radosni kroz život.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er