VJERA I DUHOVNOST

Kada ste usamljeni, ovo je pobožnost koja vam je najpotrebnija

Molitva je od srca jer srce je mjesto susreta

Jedan od razloga zašto se Presveto Srce Isusovo izdvaja od ostalih pobožnosti, je ljudska borba sa samoćom: U čemu se zapravo sastoji čovjekova bijeda? Možemo reći da je korijen bijede ljudskog bića usamljenost, odsutnost ljubavi – činjenica da moje postojanje nije obuhvaćeno ljubavlju koja ga čini nužnim. Kardinal Joseph Ratzinger

Presveto Srce Isusovo je protuotrov. Petar Damien iz 11. stoljeća je napisao:

Upravo u ovom ljupkom Srcu nalazimo svo oružje potrebno za našu obranu; sve lijekove prikladne za liječenje naših zala, sve najmoćnije pomoći protiv napada naših neprijatelja, sve najslađe utjehe da utješe naše patnje, sve najčišće slasti da ispune naše duše radošću. Jeste li pogođeni? Progone li vas neprijatelji? Muči li vas sjećanje na vaše grijehe iz prošlosti? Osjećate li da vam je srce uznemireno od nemira, straha od strasti? Idi i baci se, da tako kažem, u naručje Isusa Krista. Uđi u njegovo sveto srce. To je svetište, utočište za svete duše, mjesto utočišta gdje su naše duše u savršenoj sigurnosti. Isusu se ništa ne sviđa više.

“Najveća čežnja Isusovog Presvetog Srca,” primijetio je monsinjor Robert Hugh Benson, “je da ga se primi u onu unutarnju tajnu odaju duše gdje je ljudsko biće najviše ono što je, i stoga potpuno samo.”

Papa Benedikt XVI. ohrabrio nas je: „Božje srce poziva u naša srca, poziva nas da izađemo iz sebe, da napustimo svoje ljudske sigurnosti, da se pouzdamo u njega i, slijedeći njegov primjer, učinimo od sebe dar bezgranične ljubavi.“

Slijedimo odličan savjet pape Franje: „Sada je vrijeme da kažemo Isusu: Gospodine, dopustio sam da budem prevaren; na tisuću sam načina izbjegavao tvoju ljubav, ali opet sam ovdje da obnovim svoj savez s tobom. Trebam te. Spasi me još jednom, Gospodine, uzmi me još jednom u svoj otkupiteljski zagrljaj.”

A to možemo učiniti moleći ovakvu molitvu.

O Presveto Srce Isusovo, Volim te i želim te voljeti još više. Želim te voljeti onako kako ti voliš mene. Po milosti svoga Presvetog Srca, pomozi mi da budem vjeran svom srcu. Jer srce je prebivalište gdje živim – dopusti mi da živim u tvojoj ljubavi; molim te budi uvijek blizu mene, pogotovo u mojoj samoći. Srce je moje skriveno utočište, mjesto gdje se povlačim – kada sam tjeskoban, ili sumnjam, ili opsednut tugom, daj mi spoznati utjehu tvoje Prisutnosti. Srce je mjesto odluke, mjesto istine, gdje biramo život ili smrt — daj mi milost da uvijek živim u istini, osobito kad je uznemiren zbunjenošću ili izgubljen u zabludi. Daj mi hrabrosti da si prestanem govoriti laži u što stvarno ne vjerujem. Srce je mjesto susreta, mjesto saveza – molim te ne dopusti ništa osim tebe i mog odnosa s tobom biti mjerilo mog života. Otvori moje srce da primim svu tvoju ljubav. Ohrabri moje srce da ti uvijek vjerujem. Proširi moje srce i učini me velikodušnim u dobročinstvu prema svima koje susrećem, osobito siromašnima, usamljenima i svima u potrebi, s neusporedivom transformirajućom pažnjom koja se nalazi samo u tvom Presvetom Srcu. Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er