VJERA I DUHOVNOST

Je li potrebna česta ispovijed?

Crkveni zakon zahtijeva od nas ispovijed teških grijeha barem jednom godišnje. Katekizam Katoličke Crkve primjećuje da pomirenje s Bogom uspostavlja temelj na kojem pravilno gradimo ili ponovno gradimo međusobne odnose (vidi br. 1455-1458).

Priznanje krivnje je način da gledamo na sebe onako kako to Bog gleda. Ovo nije poziv na samokažnjavanje, već način da prepoznamo Božje milosrđe prema nama i da nas potakne da to isto milosrđe iskazujemo drugima. Takvo pomirenje osigurava našu spremnost za Euharistiju (vidi Katekizam, br. 2042) i također nas osposobljava za naviještanje Evanđelja.

“Da bi poruka spasenja mogla pokazati snagu svoje istine i sjaja pred ljudima, mora biti potvrđena svjedočanstvom života kršćana” (br. 2044). Zašto oklijevamo poslužiti se sakramentalnom ispovijedi? Strah? Ako je tako, mogli bismo pristupiti svećeniku izvan ispovjedaonice i objasniti svoju nevoljkost. On će sigurno biti suosjećajan. Moramo se sjetiti Krista punog ljubavi koji nas želi dočekati. Sveti Augustin je napisao: “Tko god prizna da griješi… već radi s Bogom…. uništi ono što si napravio, tako da Bog može spasiti ono što je napravio.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er