VJERA I DUHOVNOST

Je li Isusovo uskrsnuće bio stvarni događaj koji se doista dogodio?

Katolici čvrsto vjeruju da je Isusovo uskrsnuće stvaran, povijesni događaj koji se zbio prije gotovo 2000 godina.

Jedno od primarnih uvjerenja Katoličke crkve je da je Isus umro i uskrsnuo od mrtvih. Neki povjesničari tvrde da Isus nije uskrsnuo od mrtvih i da su njegovi apostoli ili halucinirali ili su mislili na duhovni događaj. U ovoj se tvrdnji uskrsnuće odnosi samo na Isusovo uskrsnuće u srcima apostola, a nije stvaran, povijesni događaj. Oni tvrde da je Isus možda živio na ovoj zemlji, ali je umro i apostoli su sakrili njegovo tijelo.

Katekizam Katoličke crkve jasno kaže da svi katolici trebaju vjerovati da je Isusovo uskrsnuće bilo stvarno: Otajstvo Kristova uskrsnuća stvaran je događaj, s očitovanjima koja su povijesno provjerena, o čemu svjedoči Novi zavjet. KKC 639 Katekizam nastavlja objašnjavajući: “Otprilike 56. godine po Kr. sveti je Pavao već mogao napisati Korinćanima: ‘Predao sam vam kao prvo što sam primio, da je Krist umro za naše grijehe u skladu s Pismom i da je je pokopan, da je treći dan uskrsnuo u skladu s Pismom i da se ukazao Kefi, zatim Dvanaestorici. . .’ Apostol ovdje govori o živoj predaji uskrsnuća koju je naučio nakon svog obraćenja na vratima Damaska” (KKC 639).

Prazna grobnica

Dok bi se otkriće prazne grobnice moglo objasniti na različite prirodne načine, povijesni izvještaj koji nam je prenesen ističe iskreno iznenađenje otkrićem: Prvi element s kojim se susrećemo u okviru uskrsnih događaja jest prazan grob. Samo po sebi to nije izravan dokaz Uskrsnuća; odsutnost Kristova tijela iz groba mogla bi se drugačije objasniti. Unatoč tome, prazna je grobnica još uvijek bila bitan znak za sve. Njegovo otkriće od strane učenika bio je prvi korak prema prepoznavanju same činjenice uskrsnuća. Tako je bilo, najprije sa svetim ženama, a zatim i s Petrom. Učenik “koga je Isus volio” potvrdio je da je, kada je ušao u prazan grob i otkrio “povoje koje su ondje ležali”, “vidio i povjerovao”. To sugerira da je iz stanja prazne grobnice shvatio da odsutnost Isusova tijela nije mogla biti ljudska krivnja i da se Isus nije jednostavno vratio u zemaljski život kao što je bio slučaj s Lazarom. KKC 640

Jedan od ključnih elemenata za vjerovanje u Isusovo uskrsnuće je povjerenje u povijesnu točnost Evanđelja. Ako ne vjerujete da evanđelja prepričavaju povijesne događaje, tada će biti gotovo nemoguće vjerovati u Isusovo uskrsnuće. Ono što je neporecivo jest da prije 33. godine nije bilo “kršćana”. Nakon tog datuma kršćanstvo se počelo širiti svijetom. Nešto se dogodilo i taj događaj je zauvijek promijenio svijet. Za katolike je taj događaj bio Isusovo tjelesno uskrsnuće, koji je uskrsnuo od mrtvih i kasnije uzašao na nebo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er