VJERA I DUHOVNOST

Uzdam li se u Božju vjernost? Evo kako se naše povjerenje u Boga testira kad god se molimo

Kad god molimo, osobito kada molimo za nekoga ili nešto, trebamo se pouzdati u Boga svim srcem, umom i snagom. Povjerenje igra veliku ulogu u našim duhovnim životima, osobito kad god se molimo Bogu.

Posebno je posrednička molitva primarni način na koji se naše povjerenje u Boga ispituje. Katekizam Katoličke Crkve uvodi ovu temu u odjeljak o molitvi: Sinovsko povjerenje je na kušnji – ono se dokazuje – u nevolji. Glavna poteškoća odnosi se na molitvu prošnje, za sebe ili za druge u zagovoru. KKC 2734

Kad god se molimo za nešto ili nekoga, trebali bismo se zapitati: “Vjerujem li da će Bog uslišiti moju molitvu?” Slično pitanje koje si trebamo postaviti je: “Uzdam li se u Božju vjernost?” Ako smo iskreni prema sebi, većinu vremena molimo i ne vjerujemo da će Bog odgovoriti na našu molitvu. Na ovu dispoziciju često utječu naša prošla iskustva, osobito kada se molimo za nečije ozdravljenje, a oni ne ozdrave. Možda mislimo u sebi da Bog nije uslišao našu molitvu, jer nije izliječio tu osobu ili nas nije čuo dok smo molili. Kada se suočimo s prividnom “tišinom”, možemo biti u iskušenju da prestanemo moliti, jer mislimo da nas Bog nije čuo.

Čuje li Bog naše molitve?

Katekizam na sličan način izražava ovu poteškoću koju mnogi od nas doživljavaju: Neki čak prestaju moliti jer misle da njihova molba nije uslišana. Ovdje treba postaviti dva pitanja: Zašto mislimo da naša molba nije saslušana? Kako je naša molitva uslišana, koliko je “djelotvorna”? KKC 2734

Ključna stvar koju treba imati na umu jest da Bog uvijek čuje naše molitve.

Ako doista vjerujemo da Bog postoji i da nam je prisutan u svakom trenutku našeg života, ne postoji način da on bude „gluh“ na naše molitve. Bog čuje molitvu svake osobe, bez obzira tko je i kojim jezikom govori. Za mnoge od nas, razočaranje je kada Bog odgovori na naše molitve na način koji nam se ne sviđa. Bog možda neće izliječiti nekoga iz određenog razloga, iako vjerojatno nećemo znati taj razlog prije nego što umremo. Ono što trebamo učiniti je vjerovati da su Božji putovi na kraju uvijek bolji za nas. Bog nas poznaje bolje nego mi sami sebe. Samo mu trebamo vjerovati.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er