CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto se ovaj svetac nije bojao đavolskih napada – evo što ih je tjeralo u bijeg

Zašto se ovaj svetac nije bojao đavolskih napada – evo što ih je tjeralo u bijeg – Sveti Ivan Vianney bio je prijetnja đavlu i njegovom zlobnom planu. Sotona je 35 godina bacao sve što je imao protiv svetog svećenika koji bi slušao ispovijedi 16 sati svaki dan. Noću bi Vianney čuo poruge, mučne glasove, zlobno pjevanje ili viku. Fizički bi ga izvukli iz kreveta i jedne mu se noći krevet zapalio.

Ova muka spriječila bi ga da puno spava, ali ga nije spriječila da živi svetim životom. Njegova sposobnost čitanja duša i poučavanja dubokim istinama Evanđelja privukla mu je mnogo pažnje. Muškarci i žene hrlili bi u njegovu župu miljama unaokolo. Međutim, Vianney je bio vrlo skroman čovjek i nikada nije tražio nikakvu nagradu ili poštovanje od svog naroda. Postoji priča o susjednom svećeniku koji je bio ljubomoran na Vianneyjevu slavu i pokrenuo je peticiju za njegovo uklanjanje s Arsa zbog nedostatka obrazovanja, piše Aleteia

Vianney je začuo za peticiju, sam ju je potpisao i poslao biskupu! Srećom, biskup je prozreo peticiju i nije s njom ništa poduzeo. Vianney je prihvatio mukčenje od đavla i znao je da je napadnut zbog mnogih grešnika koji su se izmirili s Bogom. Često bi ga najviše napadali noć prije nego bi neki “veliki grešnik” došao u grad ispovjediti svoje grijehe. Napadi su se nastavili, ali on je kasnije primijetio: “Demon je vrlo lukav, ali nije jak. Znak križa ubrzo ga tjera u bijeg… kada sam napravio znak križa, oni su otišli.”

Sveti Ivan Vianney doživljavao je takve užasne napade jer je Bog znao da se može nositi s njima i da će ga oni ojačati za njegovu službu milosrđa. Sveti Pavao je napisao Korinćanima o ovoj temi: “Bog je vjeran i neće dopustiti da budete iskušani preko vaše snage; ali s kušnjom će dati i izlaz, tako da je možete podnijeti.” (1. Korinćanima 10,13)

Sotonini napadi na svetog Ivana Vianneyja bili su “posljednja nada”, jer svakodnevne kušnje koje su nam svima poznate nisu učinile ništa svecu. Tako je vrag pojačao svoju igru i pokušao preplašiti svećenika da se pokori. Međutim, umjesto da se skrio u svojoj sobi i podložio volji Sotone, Vianney je dobio Božju milost da slijedi volju Oca i ostane vjeran do kraja. Đavao nas možda pokušava prestrašiti, ali je nemoćan u svjetlu Križa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er