VJERA I DUHOVNOST

Zašto ne izgovaramo Amen na kraju molitve Oče naš tijekom mise?

Jeste li se ikada usredotočili na značenje i vrijednost riječi “Amen”? Ovo je možda najčešće korištena riječ među vjernicima, ali njezino duboko značenje ostaje skriveno u jeziku podrijetla (stari hebrejski) i teško ju je prevesti na druge moderne jezike s ekvivalentnom riječi, stoga je odluka zadržati riječ u izvornom obliku.

Stoga se na kraju svake molitve izgovara riječ “Amen”, kao potvrda istinitosti onoga što je upravo rečeno, kao da se želi reći: “Vjerujem, potvrđujem i slažem se s upravo rečenim”. Na kraju svake molitve, dakle, vjernici iskazuju svoju vjeru ovim oblikom verbalnog potpisa, stalnim priznanjem svoje pripadnosti Isusovoj riječi, ali postoji prigoda u kojoj se Oče naš (molitva par excellence katoličke crkve). liturgija ) u kojoj ni vjernici ni svećenik ne završavaju ovu molitvu s Amen: na kraju mise.

Razlog izostanka pristanka u Oče naš koji dopušta završetak mise je ubrzo izrečen, molitva u tom konkretnom slučaju još nije završena. Svatko tko često ide u crkvu primijetio je da na “Izbavi nas od zla” svećenik umjesto “Amen”, nastavlja govoriti sam sa sobom govoreći: “Izbavi nas, Gospodine, od svih zala, daruj nam mir u dane naše, da uz pomoć tvoga milosrđa možemo uvijek i svagda živjeti slobodni od grijeha i sigurni od svake smetnje, čekajući ispunjenje blažene nade i dolazak našega Spasitelja Isusa Krista“, riječ je o liturgijskom tipiku zvanom „Embolija“. , ili molitva koju uvodi drugu i razvija je.

Kao što razumijete, u ovoj je prigodi Oče naš sastavni dio misnog bogoslužja, a ne bestjelesna molitva, toliko da je vjernici na kraju drugog dijela molitve ne završavaju s Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er