CRKVA

Vatikanski dužnosnik: Crkva bi trebala dopustiti oženjene svećenike

Jedan vatikanski dužnosnik rekao je kako smatra da bi se zahtjev Katoličke crkve za svećenički celibat u latinskom obredu trebao revidirati. Nadbiskup Charles Scicluna, koji služi kao nadbiskup Malte i pomoćnik je tajnika u Vatikanskom dikasteriju za nauk vjere, rekao je u intervjuu objavljenom 7. siječnja da bi Crkva trebala “ozbiljno razmisliti o” promjeni zapadne discipline.

“Da je bilo po mome, revidirao bih zahtjev da svećenici moraju biti u celibatu”, rekao je, prema titlovanom video intervjuu na malteškom jeziku koji je objavio Times of Malta. “Ovo je vjerojatno prvi put da to javno govorim i nekima će to zvučati heretički”, dodao je.

64-godišnji nadbiskup rekao je da Crkva treba učiti od istočnih Crkava, koje oženjenim muškarcima daju mogućnost zaređenja za svećenike. “Zašto bismo izgubili mladića koji bi bio dobar svećenik, samo zato što se želio oženiti? I izgubili smo dobre svećenike samo zato što su odabrali brak”, rekao je.

Scicluna, koji je osobno vodio više istraga o seksualnom zlostavljanju svećenika u ime Vatikanskog doktrinarnog ureda, dao je komentare kada su ga pitali o katoličkim svećenicima na Malti koji imaju tajne veze i koji su roditelji izvanbračne djece. “Ovo je globalna stvarnost; to se ne događa samo na Malti. Znamo da diljem svijeta postoje svećenici koji također imaju djecu, a mislim da ih ima i na Malti koji također imaju”, rekao je Scicluna. “Muškarac može sazrijeti, ulaziti u veze, voljeti ženu. Kako sada stoji, on mora birati između nje i svećeništva, a neki svećenici s tim se nose potajno upuštajući se u sentimentalne veze”, rekao je.

Vezani članci

Scicluna, koji je prošle jeseni bio delegat na skupštini Sinode o sinodalnosti, dodao je da je i ranije u Rimu otvoreno govorio o svojim stavovima o svećeničkom celibatu. O zahtjevu svećeničkog celibata otvoreno se raspravljalo na Biskupskoj sinodi 2019. o Panamazonskom području, ali je na kraju papa Franjo odlučio ne spomenuti celibat u svojoj postsinodalnoj apostolskoj pobudnici. Tema se ponovno pojavila tijekom skupštine Sinode o sinodalnosti 2023. u Vatikanu u listopadu. U sažetom izvješću skupštine postavljeno je pitanje je li potrebno zadržati stegu svećeničkog celibata u latinskom obredu Katoličke crkve te je pozvano da se to pitanje ponovno razmotri na sljedećem saboru u listopadu 2024., napominjući da su „izražene različite ocjene. ” na tu temu tijekom prve sinodske skupštine.

Papa Franjo o svećeničkom celibatu

U intervjuu za knjigu objavljenu u listopadu, papa Franjo odbacio je ideju da bi promjene u crkvenoj praksi poput uvođenja ženskih đakona ili izbornog svećeničkog celibata pomogle u jačanju zvanja. Upitan o ženskom ređenju koje dovodi “više ljudi bliže Crkva” i izbornom svećeničkom celibatu koji pomaže u nedostatku svećenika, papa Franjo je rekao da ne dijeli ta stajališta.

“Puke crkvene reforme ne služe rješavanju temeljnih pitanja. Umjesto toga, potrebne su paradigmatske promjene”, dodao je, ukazujući na svoje pismo njemačkim katolicima iz 2019. za daljnja razmatranja o tom pitanju.

CNA

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er