CRKVA

Vatikan: Ispovjedna tajna nije prekršena u istrazi ‘Vatikanske djevojke’

Vatikan – U najnovijem preokretu u 40-godišnjem hladnom slučaju nestanka 15-godišnje Emanuele Orlandi, koja je živjela u Vatikanu, istražitelji navodno ispituju moguću umiješanost ujaka nestale “djevojke iz Vatikana”.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je u srijedu navečer da vatikansko tužiteljstvo “aktivno surađuje s nadležnim talijanskim vlastima” te je predalo dostupnu dokumentaciju u ponovno otvorenoj istrazi o slučaju Orlandi. Među dokumentacijom dostavljenom tužiteljima u Rimu bila su i pisma razmijenjena samo nekoliko mjeseci nakon djevojčina nestanka 1983. između tadašnjeg vatikanskog državnog tajnika kardinala Agostina Casarolija i kolumbijskog svećenika koji je služio kao duhovni savjetnik i ispovjednik obitelji Orlandi, navodi talijanska televizija. kanal La7.

Casaroli je tražio od svećenika da potvrdi je li Orlandijevu stariju sestru Natalinu seksualno uznemiravao njezin ujak, Mario Meneguzzi, prije njezinog nestanka. Svećenik je odgovorio da mu je Natalina povjerila da je prestravljena i da joj je rečeno da šuti ili će izgubiti posao u kafiću koji vodi njezin ujak.

Na tiskovnoj konferenciji u Rimu ranije ovog tjedna, Natalina je potvrdila da je njezin ujak napravio neprimjerene verbalne napade dok su radili zajedno 1978., ali je rekla da je to brzo prestalo nakon što je jasno dala do znanja da nije zainteresirana. “O tome sam razgovarala samo s ispovjednikom”, rekla je, napomenuvši da je to rekla i svom tadašnjem dečku. U priopćenju Vatikana objavljenom dan nakon konferencije za novinare, Bruni je pojasnio da u istrazi o nestaloj djevojci nije prekršena ispovjedna tajna, prenosi CNA

Vezani članci

“Što se tiče izvješća koja uključuju Emanuelin rođak, napominje se da predmetna korespondencija izričito ukazuje na to da nije bilo povrede sakramentalnog pečata ispovijedi”, rekao je Bruni 12. srpnja. “Sveta Stolica dijeli želju obitelji da se dođe do istine o postupcima i, u tu svrhu, nada se da će sve hipoteze istrage biti istražene”, rekao je.

Emanuela Orlandi bila je kći tinejdžerica Ercolea Orlandija, izaslanika Prefekture Papinske kuće i građanina države Vatikan. Njezin nestanak 22. lipnja 1983., nakon odlaska na sat glazbe u Rim, dominirao je naslovnicama u Italiji i bio predmet nagađanja desetljećima. Zanimanje javnosti za slučaj također je ponovno potaknuto prošle jeseni nakon objavljivanja filma “Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi” na Netflixu. Dokumentarni filmovi o istinitim zločinima, koji su premijerno prikazani na servisu za streaming u listopadu 2022., sadržavali su intervjue sa subjektima koji iznose brojne teorije o njezinu nestanku, od umiješanosti talijanskog organiziranog kriminala do teorije da je Vatikan na neki način umiješan u nestanak. U najnovijim talijanskim medijskim izvješćima ističe se kako je izgled Meneguzzija nalikovao kompozitnom crtežu lica čovjeka koji je viđen kako razgovara s djevojkom nakon njezinog sata glazbe. La 7 je izvijestio da je Meneguzzi također odigrao važnu ulogu u odgovaranju na pozive navodnih otmičara nakon nestanka.

Djevojčin brat Pietro odbacio je implikacije svog ujaka, rekavši da Meneguzzi nije bio u Rimu na dan Emanuelina nestanka i optužio je Vatikan da pokušava poreći bilo kakav oblik odgovornosti. Pozvao je talijanski parlament da glasa za otvaranje dvodomnog istražnog povjerenstva kako bi se otkrila istina u ovom slučaju.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er