VJERA I DUHOVNOST

Traje li korizma doista 40 dana? Evo odgovora, prema biblijskoj i liturgijskoj tradiciji

Riječ korizma u vezi je s latinskim quadragesima. To je vrijeme crkvene godine prije Uskrsa, a bilo je obilježeno četrdesetodnevnim postom. Stoga se ono naziva i četrdesetnica. 

Korizma je povezana s 40 dana koje je Isus proveo u pustinji. Ovaj broj pak odražava nekoliko događaja iz Starog zavjeta:

• 40 dana i 40 noći velikog potopa. (Post 7,4)

• Mojsijevih 40 godina kao pastira u pustinji prije nego što ga je Bog pozvao da izvede Izraelce iz ropstva. (Djela 7:29-30)

Vezani članci

• Mojsijev post 40 dana i 40 noći na brdu Sinaj prije nego što je primio tablice zapovijedi. (Izl 34:28)

• 40 godina koje su Izraelci proveli tražeći Obećanu zemlju. (Još 5,6).

• 40 dana koje je prorok Ilija proveo u pustinji prije susreta s Bogom na brdu Horebu. (1 Kraljevi 19:8)

• 40 dana koji su dani stanovnicima Ninive prije njezina najavljenog uništenja. (Iv 3,4-5)

No jeste li primijetili da korizma kalendarski ne traje točno 40 dana? U 2024. godini korizma počinje 14. veljače, a završava 28. ožujka. Budući da je prijestupna godina, veljača ima 29 dana, a između Čiste srijede i Velikog četvrtka 44 dana.

Sve do kraja četvrtog stoljeća korizma je počinjala u nedjelju nakon Čiste srijede (4 dana kasnije) i završavala, kao i sada, poslijepodne na Veliki četvrtak. Službeno je trajala 40 dana. Nekoliko stoljeća kasnije postao je običaj da korizma započinje na Pepelnicu i završava na Veliku subotu. Ona je tada trajala 46 dana, ali je pet korizmenih nedjelja i Cvjetnica oduzeto jer nisu postile i opet smo računali točno 40 dana.

Zašto korizma traje do popodneva Velikog četvrtka? Papa Pavao VI. proglasio je Calendarium Romanum Generale (Opći rimski kalendar, popularno poznat kao liturgijski kalendar) putem Apostolskog pisma Mysterii Paschalis iz 1969. godine. Ovaj liturgijski kalendar, koji definira trenutna vremena i svetkovine Katoličke Crkve, utvrđuje doslovce na latinskom da je “Tempus Quadragesimae decurrit aferia IV Cinerum ad Missam in Cena Domini exclusive.” To znači “Korizmeno razdoblje traje isključivo od Pepelnice do Mise Večere Gospodnje.” Tako korizma završava poslijepodne na Veliki četvrtak i traje oko 40 dana.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er