VJERA I DUHOVNOST

Temeljna uloga Marije u borbi protiv Sotone

Sve što Marije čini intimno je povezano s Kristom, njezinim Sinom. Svoju volju podređuje Ocu kao službenica Gospodnja. Od trenutka utjelovljenja do Kristove smrti na križu, Majka je uz Sina i dijeli svaki trenutak smrtonosnog sukoba. Tko je odlučniji, nepopustljiviji i neumorniji od majke kada se radi o spasenju njezina vlastitog djeteta?

“Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene.” Onaj koji je pobijedio carstvo zla je Isus Krist. Njegova pobjeda, koja je započela u trenutku Utjelovljenja, ostvarena je tijekom velike kušnje Muke, a očitovala sjaj Njegove slave na dan Uskrsa. Božja mudrost dopušta Sotoni da djeluje do kraja svijeta da Crkvu i svakog kršćanina poveže s Kristovom borbom i pobjedom, piše Catholic Exchange.

Trebamo imati na umu bitni i neuklonjivi aspekt djela Otkupljenja koje je dovršio Krist, da se ono ostvaruje intimnom, stalnom i temeljnom suradnjom Djevice Marije.

Sada moramo nastojati shvatiti mjesto Djevice Marije u ovom dramatičnom dvoboju koji se provlači kroz cijelu ljudsku povijest. Vjera jednostavnog kršćanina dodjeljuje Djevici, koja je moćna protiv zla, odlučujuću ulogu u borbi protiv Sotone. Vrlo često se u uobičajenom razmišljanju vjernika smatra da Djevica, više nego Krist, ima zadaću smrskati Sotoninu glavu. Jesmo li ovdje suočeni s nekim pretjerivanjem ili je nadnaravni instinkt ljudi jednostavno shvatio dragocjeni aspekt otkrivene istine?

Neshvatljivo je da neki žele odvojiti Majku od Sina, nastojeći je potisnuti u sjenu, čineći da se njezin zadatak čini beznačajnim.

Trebamo imati na umu bitni i neuklonjivi aspekt djela Otkupljenja koje je dovršio Krist, da se ono ostvaruje intimnom, stalnom i temeljnom suradnjom Djevice Marije. Božja mudrost je odlučila da se žena, Nova Eva, treba staviti rame uz rame s Novim Adamom u borbi protiv Sotone za oslobođenje čovječanstva. Ako je Krist Otkupitelj, Djevica Marija je suotkupiteljica. (Kada govorimo o Blaženoj Djevici Mariji kao o suradnji s Kristom u Otkupljenju, važno je razumjeti da ona s Njim surađuje kao podređena, a ne kao jednaka. Sve što Marija čini intimno je povezano s Kristom, njezinim Sinom i njom. Svoju volju podređuje Ocu kao službenica Gospodnja.) Od trenutka utjelovljenja do Kristove smrti na križu, Majka je uz Sina i dijeli svaki trenutak smrtonosnog sukoba.

Neshvatljivo je da neki žele odvojiti Majku od Sina, nastojeći je potisnuti u sjenu, čineći da se njezin zadatak čini beznačajnim. U Božjoj raspodjeli spasenja, buntovno stvorenje, koje je čovječanstvo odvuklo u propast kroz suradnju žene, suočava se s drugim stvorenjem, također ženom.

Osobito smo iznenađeni svijetlim proročanstvom postavljenim na početak ljudske povijesti kao znak nade za buduće oslobođenje. Potvrđeno je, istina, da neće žena, nego njezino sjeme, slomiti glavu zmiji. Možemo li sumnjati da je Krist taj koji je otrgnuo žezlo knezu kraljevstva zla? Sigurno nije, ali On je Marijino sjeme, i to ne samo u biološkom smislu. Doista, rođen je od žene za koju se tvrdi da je neprijatelj paklene zmije.

Ona ne samo da surađuje u pobjedi Sina, već i provodi specifično poslanje u otimanju od Sotone svake pojedinačne duše koju je Bog povjerio njezinoj majčinskoj brizi.

Kada Bog izjavljuje: “ Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene ” (Post 3,15), On govori nešto izuzetno duboko što treba razumjeti u svom golemom značenju. Božjoj raspodjeli spasenja, buntovno stvorenje, koje je čovječanstvo odvuklo u propast kroz suradnju žene, suočava se s drugim stvorenjem, također ženom. Ona je umjesto toga pokorna i vjerna, a njezina je dužnost poniziti oholog, otrgnuti od njega duše otkupljene Krvlju Sina.

Ovo naglašavanje neprijateljstva Nove Eve prema Sotoni naglašava temeljnu ulogu koju Bog dodjeljuje Mariji u borbi protiv Zloga. Ona ne samo da surađuje u pobjedi Sina, već i provodi specifično poslanje u otrgnuću od Sotone svake pojedinačne duše koju je Bog povjerio njezinoj majčinskoj brizi. Tko je odlučniji, nepopustljiviji i neumorniji od majke kada se radi o spasenju njezina vlastitog djeteta? U svom majčinskom srcu Marija nalazi najdublji razlog da drži neprijateljstvo prema đavlu. Ona ne dopušta Sotoni da uništi duše koje joj je Krist povjerio, i zbog toga se opire svom snagom koju joj je Krist dao.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er