CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Srce euharistijskog otajstva je ova jedna riječ

Riječi koje Isus Krist govori Zakeju navješćuju srž euharistijskog otajstva

Otkako je Isus Krist izrekao dušu potresne riječi “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. (Mt 11,28)”, magnetski smo privučeni ovim iznimnim čovjekom suosjećanja. Čak i više od onoga što zna ili može, jednostavno želimo da bude uz nas.

Pisac Evanđelja, oduševljen Onim koji nosi naše slabosti i podnosi naše patnje, uzvikuje: “Učitelju, kamo god ti pođeš, i ja ću za tobom ići” (Mk 8,17.19). Nekoć slijepi Bartimej koristi svoj novi dar vida “kako bi slijedio Isusa putem” (Mk 10,52). Gerazenski demon, oslobođen od legije zla, “navaljuje da prati Isusa” (Mk 5,18). Stanovništvo samaritanskog grada, oduševljeno evanđeoskim svjedočanstvom žene na zdencu, “moli Isusa da malo ostane s njima” (Iv 4, 40). Kao, dakako, i učenici na putu za Emaus: „Testirahu ga: Ostani s nama” (Lk 24,29). Isus zna koliko ga trebamo da ostane s nama.

Ozdravljenje bolesnih, utjeha ožalošćenih, smirivanje žestokih oluja, uskrsnuće mrtvih, umnažanje hrane za one koji su izgladnjeli, oproštenje paralizirajućeg grijeha, naviještanje nečuvene Radosne vijesti – sve od toga ukazuje na ljubav koja oduzima dah koju nikada prije nismo upoznali … ali koju smo uvijek čekali.

Vezani članci

Ljubav u tijelu. Ne želimo da nas ta ljubav napusti. Riječi koje Isus Krist upućuje Zakeju navješćuju srž euharistijskog otajstva: “Hoću ostati s tobom” (Lk 19,5). Vrijeme glagola je neodređeno; njegov boravak je neograničen. Isus nikada ne odlazi. Euharistija je način na koji on ostaje. Pitanje koje postavlja Andrija na početku Isusove službe izjeda nas na svim razinama: “Rabine, gdje stanuješ?” (Iv 1,38). Dok tražimo, Isus pokazuje prema svetohraništu, ali njegove riječi su iste: “Dođi i vidi” (Iv 1,39). A zatim, da bi nas uvjerio, dodaje: “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta” (Mt 28,20). “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.” Bez kraja.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er