CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Sedam posljednjih Gospinih rečenica. Snažna uputa vjernicima

SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA Cijeli kršćanski svijet uskoro prelazi u tamno raspoloženje tijekom Velikog tjedna koji obilježava Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. U tom tjednu između ostalog meditiramo i proučavamo Iusovih  7 posljednjih izjava s križa, koje su duboko znakovite.

1. „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!’ 2. „Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju“, 3. „Eli, Eli, lama sabahtani?“, to jest: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“, 4. „Žedan sam“, 5. „Svršeno je!“, 6. „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“ (Luka 23,46), 7. “Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke!”.

I Gospa je imala svojih 7 rečenica. Ona je prema evanđelistima, u svim evanđeljima govorila 7 puta.
I njezine riječi zaslužuju naše razmatranje, posebno tijekom korizmenog vremena, vremena koje od nas uvijek zahtjeva promjenu i obraćenje.

1. “Kako to može biti, jer ja ne poznajem čovjeka?” ( Luka 1:34 ) SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA
Marija je izgovorila ove riječi na Navještenje gdje joj se ukazao arkanđeo Gabriel i prenio joj poruku da će začeti i roditi Sina.

Marijin izgovor “čovjek” odnosi se na “muža”. Naše razmišljanje u vezi s Marijinim riječima moglo bi se sastojati od moljenja Božje pomoći u suočavanju s peripetijama i tajnama našeg života. Uzmemo li trenutak da pomislimo da možda Bog ima plan za naš život koji mi možda ne razumijemo sada?

2. „Ja sam službenica Gospodnja neka mi bude po volji Tvojoj “( Luka 1,38 ).SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA
Istom je prigodom Marija izrazila potpunu podložnost Božjoj volji. To je tajna Marijina. Potpuno predanje u veličanstvenu Božju volju o kojoj bi trebali i mi razmišljati.

3. Marijin pozdrav rođakinji Elizabeti.SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA
To je sigurno bio uobičajeni židovski pozdrav Shalom ( Luka 1:40 ) Ovom je prigodom Marija, u trudnoći, otputovala „u brdsko područje u judejski grad“ kako bi posjetila Elizabetu, koja je trebala roditi Ivana Krstitelja.
Lukino evanđelje govori nam da je “Marija ostala s Elizabeth oko tri mjeseca, a zatim se vratila kući.” Ovo je također zapanjujuć trenutak u životu Marije. Dogodilo joj se nešto jako veliko. Začela je po Duhu Svetom, ali ni tada ne gleda sebe, koliko druge i odlazi pomoći Elizabeti koja je u visokoj trudnoći. Zaista, u ovom svijetu u kojem su svi usmjereni na sebe, na svoje potrebe, probleme, iskustva, trpljenja treba snagu tražiti i u ovom odlomku koji je zapravo odraz čiste kršćanske predanosti, koja tako iščezava među nama. Okrenuti prema potrebama drugih, okrenuti smo Bogu. Tome nas opet uči Marija.

4. Veliča lat. Magnificat je himan koji se pripisuje Mariji u Lk 1,46-55 tradicionalno je poznat po prvoj riječi u njegovom latinskom prijevodu.SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA
U njemu se Marija veseli da će postati majkom Isusovom i tumači njegovo začeće kao primjer kako Bog uzdiže ponizne i ponizuje ohole, moćne i bogate i o tome kako Bog postupa prema Izraelu. Marija ovim hvalospjevom proniće u otajstvo Božje ljubavi prema čovjeku i poziva nas da učinimo isto.

5 “Dijete, što nam to učini? Evo, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili!”( Luka 2: 48 ).SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA
Marija je izgovorila ove riječi kad su ona i Josip, nakon što su tri dana tragali za svojim djetetom Isusom, pronašli ga u hramu gdje su starci bili zadivljeni Njegovom mudrošću! Ali Isusov je odgovor skrivao misterij: „Zašto ste me tražili? Zar niste znali da moram biti u kući svoga Oca? “

Ovaj biblijski odlomak primjenjiv je na roditelje: Jesmo li spremni shvatiti da su naša djeca nama dar. Ona nisu naše vlasništvo, i prije nego su naša djeca, ona su Božja djeca. Jesmo li spremni pustiti ih Božjem pozivu? Jesmo li spremni razumjeti da Bog možda ima drugačiji plan za njih od onog koji mi imamo? Zanimljiva izjava za promišljanje.

6.  „Vina nemaju“ ( Ivan 2: 3 ).SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA
Te je riječi Marija izgovorila na svadbi u Kani u Galileji, na početku Isusove javne službe. Skrenula mu je pažnju na ljudske potrebe, a nakon toga je Isus po Marijinu zagovoru učinio svoje prvo čudo – pretvarajući vodu u najbolje vino koje je ikad postojalo.

Marija je uočila potrebe drugih ljudi prije nego što je itko to učinio. Po Mariji je Isus učinio svoje prvo čudo a to čini i danas. I danas nam je Marija blizu i uočava naše potrebe prije nego itko drugi to uoči, i predaje ih svome Sinu. A Sin rado uslišava molitve svoje Majke. Molite Mariju za zagovor, pogotovo ako vam je potrebno čudo!

7. “Činite sve što vam kaže” (Ivan 2,5).SEDAM POSLJEDNJIH GOSPINIH REČENICA

Ima li jasnije poruke čovječanstvu od ove? Čitajmo Evanđelje, činimo sve što nam je rekao.

www.medjugorje-news.com/

Via
catholicstand.com
Izvor
dnevno.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er