VJERA I DUHOVNOST

BRAČNI PAROVI OBAVEZNO PROČITAJTE Savršen savjet svetog Ivana Pavla II. za trajnu ljubav u braku

Njegov blagdan savršeno je vrijeme za čin ljubavi koji će “držati svjetiljku gorjeti” u vašem braku. Možda ne očekujete da će svećenik, muškarac u celibatu imati najbolji savjet za vezu, ali sveti Ivan Pavao II imao je izvanredno razumijevanje o tome što brak čini uspješnim piše Aleteia.

Njegovi spisi sadrže neke od najboljih mudrosti o braku koje vam najviše mijenjaju život. Nikad nam nije više trebao njegov savjet. Danas se brak tako često ismijava kao staromodan i nepotreban, ili kao nešto što se lako napušta kada se pojavi nešto “veće i bolje”. Čak i parovima koji se obvezuju poštivati ​​svoje zavjete, može biti teško zadržati plamen ljubavi. Kako supružnici postaju zauzeti karijerama i djecom, lako se osjećati kao da brodovi prolaze u noći.

Sveti Ivan Pavao II veći dio svojih pastoralnih napora usmjerio je na jačanje brakova i romantičnih odnosa. Zahvaljujući svojoj perspektivi kao svećenik i kao sin ljubljenih i sretno oženjenih roditelja, znao je koliko je brak važan. Znao je da je brak temelj ljudskog društva. Znao je da svaki dio civilnog društva ima koristi od jakih i zdravih brakova. U skladu s tim, posvetio je velik dio svog pontifikata i svog pisanja i govora poticanju parova da njeguju svoje brakove. Naravno, jedan od njegovih najvećih doprinosa na ovom području je Teologija tijela o kojoj se toliko pisalo i govorilo. No velik dio njegove mudrosti destiliran je u malo poznatoj drami koju je napisao, Zlatarnici, u kojoj je dramatizirao bitne istine koje je naučio o braku.

Na primjer, tijekom scene prosidbe u predstavi, mladić traži od svoje ljubavi da mu postane “životni suputnik”. Ova jednostavna mala fraza ima toliko dubine. Otkriva i vjernost braka, koji traje do smrti, i duh drugarstva koji je toliko važan za bračnu sreću. Posebno je dirljiva i nezaboravna scena pred kraj predstave koja drži pouku za sve supružnike. Par u predstavi, Stefan i Anna, nakon mnogo godina braka su se ohladili jedno prema drugom. Nesretni su i više ne žele biti u braku jedno s drugim. Anna nosi svoj vjenčani prsten u draguljarnicu da ga proda. Prekida ju “slučajni sugovornik”, Adam, koji je podsjeća na prispodobu o deset djevica, od kojih je pet bilo toliko glupo da su pustili svoje svjetiljke da se ugase.

On kaže Ani da ju je probudio kako bi, poput mudrih djevica, mogla krenuti naprijed i susresti Zaručnika sa svojom svjetiljkom kada dođe. Ali kad dođe Zaručnik, to je nitko drugi nego njezin otuđeni muž Stefan. Ona kaže, Kad sam tada potrčao, pun skrivene nade, Prema Zaručniku tako iznenada obećanom, Vidio sam Stefanovo lice. Mora li imati to lice za mene? Zašto? Zašto? U međuvremenu Adam komentira, U Zaručnikovu licu svatko od nas nalazi sličnost s licima onih s kojima nas je ljubav zaplela s ove strane života, postojanja. Svi su u njemu. U predstavi se Anna i Stefan pomire i njihov brak se popravlja. To čini njihovu priču dosljednom s podacima koji potvrđuju da većina nesretnih brakova postaje znatno sretniji ako par to izdrži nekoliko godina (s očitom iznimkom zlostavljačkih situacija): 80% ljudi koji su svoje brakove ocijenili “nesretnim” u nacionalnom istraživanju, na pitanje pet godina kasnije, ocijenilo ga je “sretnijim”.

Od parova koji su svoje brakove ocijenili “jadnim” (2%), oko 77% ih je pet godina kasnije ocijenilo kao “vrlo sretni”. Predstava otkriva ovu lijepu tajnu sretnog braka: U ljubavi prema Kristu, mi volimo svoje supružnike. Voleći svoje supružnike, služimo Kristu i nalazimo raj na zemlji. To je tajna braka koju otkriva sveti Ivan Pavao II. Način na koji se odnosimo prema ljudima oko nas ovdje na zemlji je način na koji se odnosimo prema Kristu. Za bračne parove to znači da je lice vašeg supružnika za vas lice Krista Zaručnika.

Današnji blagdan sv. Ivana Pavla II. prikladan je povod za čin ljubavi koji će “držati svjetiljku gorjeti” u našim vlastitim brakovima. Evo nekoliko ideja za početak! Pošaljite promišljen kompliment svom supružniku kada danas niste zajedno Ljubite se šest sekundi Zakažite izlazak i stavite ga u kalendar Pitajte o nečemu do čega im je stalo a što vas ne zanima (za mene je to pitanje mog muža o nogometu!) Napišite ljubavnu poruku i ostavite im je ispod jastuka

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er