VJERA I DUHOVNOSTCRKVA

Prije 16 godina kardinal Ratzinger izabran za papu Benedikta XVI.

Prije 16 godina kardinal Estevez izgovorio latinski obrazac kojim se najavljuje novi Papa: “Nuntio vobis, gaudium magnum, habemus Papam”.

“Draga braćo i sestre, nakon velikog pape Ivana Pavla II. preuzvišeni kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika na Gospodnjoj njivi, za novog papu. Tješi me u toj zadaći da se Gospodin zna služiti i raditi i s nesavršenim sredstvima i nadasve se povjeravam vašim molitvama”, rekao je papa Benedikt XVI. u svom prvom obraćanju oduševljenome mnoštvu na Trgu sv. Petra.

Dana 19. travnja 2005. kardinal Joseph Ratzinger izabran je za novog poglavara Katoličke crkve. Svečano je to najavio s prozora bazilike Sv. Petra čileanski kardinal Jorge Arturo Medina Estevez.

“Draga braćo i sestre, javljam vam radosnu vijest”, rekao je kardinal Estevez u svom službenom obraćanju koje je prvi put u povijesti izbora pape izgovoreno na više jezika. Potom je kardinal Estevez izgovorio latinski obrazac kojim se najavljuje novi Papa: “Nuntio vobis, gaudium magnum, habemus Papam”.

Novi je Papa, najavio je zatim kardinal Estevez, kardinal Joseph Ratzinger, a uzeo je ime Benedikt XVI.

Neposredno zatim na prozoru se pojavio i novi Petrov nasljednik, a njegov izlazak višeminutnim pljeskom pozdravili su deseci tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra. U svom prvom obraćanju na talijanskom jeziku, prekidan više put pljeskom vjernika, papa Ratzinger je rekao:

“Draga braćo i sestre nakon velikog pape Ivana Pavla II. gospoda kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika u vinogradu Gospodnjem. Tješi me činjenica da se Gospodin zna služiti i raditi i sa nesavršenim sredstvima. Nadasve se uzdam u vaše molitve”, rekao je, između ostalog, novi Papa u svom prvom obraćanju nakon izbora. Nakon toga papa Benedikt XVI. podijelio je prvi blagoslov “Urbi et orbi” u svojem pontifikatu.

11. veljače 2013. godine, oko 11.30 sati, Papa je pred skupinom kardinala u Konzistorijskoj dvorani Apostolske palače u Vatikanu, izgovorio svoj govor na latinskom jeziku najavljujući povlačenje. ‘Svjestan ozbiljnosti toga, u potpunoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe rimskoga biskupa, nasljednika svetoga Petra…’ – rekao je tada Benedikt XVI.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button