CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Prekrasna simbolika čudotvorne medaljice: Svi oni koji je nose, kad bude blagoslovljena, dobit će velike milosti

“Neka se iskuje medaljica na ovom modelu. Svi oni koji je nose, kad bude blagoslovljena, dobit će velike milosti.” Među najpopularnijim sakramentalima Katoličke crkve je Čudotvorna medaljica svete Katarine Labouré.

Otkako je skromna Katarina primila nebesko viđenje medaljice, bezbrojna su se čuda pripisivala njezinoj pobožnoj uporabi. Katarina pripovijeda o danu kada je dobila posebno viđenje Blažene Majke, koja je tražila da se izradi medaljica prema onome čemu je svjedočila.

Dana 27. studenoga 1830. … dok sam meditirala u dubokoj tišini … učinilo mi se da čujem s desne strane svetišta nešto poput šuštanja svilene haljine. Pogledavši u tom smjeru, opazila sam Blaženu Djevicu kako stoji kraj slike svetog Josipa. Bila je srednje visine, a lice neopisivo lijepo. Bila je odjevena u ogrtač boje zore, visokog ovratnika, s običnim rukavima. Glava joj je bila prekrivena bijelim velom, koji joj je lebdio preko ramena sve do nogu. Noge su joj počivale na globusu, odnosno jednoj polovici globusa, jer to je bilo sve što se moglo vidjeti. Njezine ruke, koje su bile u ravnini s Njezinim strukom, držale su na lak način drugu kuglu, figuru svijeta. Oči su joj bile podignute prema nebu, a lice joj je obasjalo svjetlo dok je nudila zemaljsku kuglu našem Gospodinu. Sada je oko Blažene Djevice formiran okvir prilično ovalnog oblika na kojem su zlatnim slovima bile ispisane ove riječi: “O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo.”

Tada mi je glas rekao: “Neka se iskuje medalja na ovom modelu. Svi oni koji ga nose, kad je blagoslovljen, dobit će velike milosti, osobito ako ga nose oko vrata. Tko pobožno ponavlja ovu molitvu bit će na poseban način pod zaštitom Majke Božje. Milosti će biti obilno darovane onima koji imaju povjerenja.” Događaj je povjerila svom duhovnom ravnatelju, koji je nakon dopuštenja mjesnog biskupa izvršio pripreme za izradu medaljice. U početku je naručeno oko 20 000 medalja, a do vremena kad je Catherine umrla, milijuni su se proširili po cijelom svijetu. Pokazalo se kao snažna pomoć u duhovnom životu i mnoge su se duše približile Isusu Kristu svojom obnovljenom pobožnošću prema Blaženoj Djevici Mariji. Mala medalja ima mnogo simbolike, dana Katarini iz njezinih vizija Blažene Majke.

Vezani članci

Prednja strana

Na licu medalje nalazi se lik Gospe od Bezgrešnog Začeća. Ona stoji na svijetu, zgnječi glavu zmiji. Ovo se odnosi na odlomak u Postanku gdje je Bog rekao zmiji: “Neprijateljstvo ću staviti između tebe i žene, između tvoga i njezina potomstva; Oni će ti udarati u glavu, a ti njima u petu” (3,15). Na Mariju se gleda kao na jaku silu protiv sila zla zbog njezina “da” kada se od nje traži da rodi Sina Božjega. Iz njezinih ruku izlaze nebeske zrake, naglašavajući kolike su nebeske milosti darovane onima koji traže njezin zagovor. Okružena je riječima: “O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo”, molitva koju je Blažena Majka tražila da se stavi na medaljicu i da se često moli. Jednostavna je molitva zamoliti njezin zagovor.

Poleđina

U sredini poleđine nalazi se križ sa slovom “M”. Ističe jedinstvo Marije i Isusa i kako nas prava pobožnost prema Mariji vodi natrag Isusu. Dvanaest zvijezda okružuje monogram, simbolizirajući dvanaest apostola (Crkvu općenito), te su referenca na odlomak iz knjige Otkrivenja, “Velik znak pojavi se na nebu, žena odjevena suncem, s mjesecom ispod noge joj, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda” (12,1). Ispod križa su dva srca, Presveto Srce Isusovo i Bezgrješno Srce Marijino. Ovo naglašava ljubav Isusa i Marije prema svijetu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er