VJERA I DUHOVNOST

Jeste li znali za ovaj zaboravljeni Gospin blagdan?

Subota prije nedjelje Dobrog Pastira poseban je dan u čast Marije, Majke Dobrog Pastira, a bio je popularan blagdan u nekim dijelovima svijeta.

Nedjelje koje slijede nakon Uskrsne nedjelje imaju različite teme, poput Nedjelje Božjeg milosrđa i Nedjelje Dobrog Pastira. Čitanja za nedjelju Dobrog Pastira (četvrta uskrsna nedjelja, ove godine 21. travnja) uvijek su uključivala odlomak iz Evanđelja po Ivanu u kojem Isus sebe naziva Dobrim pastirom: Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Ivan 10:11

Marija, Majka Dobrog Pastira

U povijesti je subota koja je prethodila nedjelji Dobrog Pastira bila posvećena Gospi, Majci Dobrog Pastira. Ova nam pobožnost dolazi od franjevaca kapucina u Španjolskoj u 18. stoljeću. Kapucini iz Srednje Kanade imaju opsežnu povijest ove pobožnosti na svojim web stranicama (njihova se providnost zove Marija, Majka Dobrog Pastira). Sve je počelo s određenim fratrom koji je Mariju prikazao na ovaj način: Godine 1703. fra. Izidor Seviljski, veliki popularni propovjednik, bio je nadahnut da ga u njegovoj misiji prati zastava s posebnim prikazom Djevice Marije: odjevena u skromnu odjeću pastirice, sjedi na stijeni, pod drvetom, nosi običnu odjeću šešir širokog oboda (sombrero), a oko nje prikazano nekoliko janjaca.

Oko ovog prikaza Marije razvila se pobožna pobožnost koja se prvo proširila u Španjolskoj, a kasnije iu Latinskoj Americi: [Pobožnost prema “Pastirici duša”, koja je u narodu postala poznata kao “Božanska Pastirica”, brzo se proširila stvaranjem mnogih skupina vjernika povezanih s njom diljem Španjolske. Postali su poznati kao Marijino stado.

Naposljetku su čak razvijeni i liturgijski tekstovi za ovaj poseban blagdan, koje su kapucini koristili na misi iu liturgiji časova. Sve kapucinske misije diljem svijeta do danas su povjerene Mariji, Majci Dobroga Pastira: Ovaj veliki pothvat povjeravamo zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Dobroga Pastira, koja je rodila Krista, svjetlo i spasenje svih naroda, i koja je u jutro Duhova, osjenjena Duhom Svetim, predvodila svijet u molitvi u osvit evangelizacije.

Iako se ovaj blagdan ne slavi na univerzalnom kalendaru Katoličke Crkve (iako neke zemlje španjolskog govornog područja imaju različite tradicije i procesije povezane s ovom pobožnošću), subota prije nedjelje Dobrog Pastira obično nema poseban blagdan i zavjetni praznik Tada se mogla služiti misa u čast Blažene Majke. Tekstovi za liturgiju časova mogli su se birati i u čast Mariji.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er